Шефът на НЗОК: За да има промяна на модела на здравеопазване, трябва да има политически консенсус

02.12.2019 / 19:39 1

Кадър: БНТ

Парите за бюджета на НЗОК се събират от всички здравноосигурени граждани на България. Никой не трябва да си мисли, че тези близо 5 млрд. лева, предвидени за 2020 година, се взимат отнякъде и се наливат в НЗОК. С доплащанията сумата става близо 8 млрд. Парите за здраве не са малко, даже не сме на последно място в Европа, но все пак трябва да направим сравнение с държави от ЕС.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. "С екипа ми сме на прав път по отношение на спирането на източването на здравната каса. Не казвам, че сме спрели течовете, но вървим в правилната посока и спираме разрушаването на НЗОК, което се извършва през последните 20 години. Аз не мога да говоря за реформи в здравеопазването. Това трябва да направи министърът. За парите, които отделяме за здраве, получаваме едно никак не лошо лечение. Няма как да постигнем качеството на водещите държави в Европа. Аз не мога да говоря за количеството на болниците. Пак ще повторя, че отговор на тези въпроси трябва да даде министърът. Темата за здравеопазването е тема без край, но трябва да зададете въпросите на правилния човек. За да има промяна на модела на здравеопазване, трябва да има политически консенсус. Нито една политическа сила не може да го промени сама. Този консенсус може да се постигне в парламента и е крайно време това да се случи. На второ място, трябва да се спре даването на разрешителни, което продължава и в момента, за нови медицински дейности в региони, в които има достатъчно болници. И трето, това нищо правене, което продължава години, и не се подхожда към промяна на този модел, трябва да спре. Отговорният за това нещо всички го знаем кой е, и най-сетне трябва да се предприемат мерки за промяна на този модел“, призова д-р Дечев.

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама