Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара: Повишаването на цената на газа ще затвори определени сектори

15.05.2022 / 10:29 1

кадър: Нова тв

Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата. 

"Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа”. Това каза в студиото на “Събуди се” Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара. 

“Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор- около 25%”, обясни Ножаров. 

По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението. 

“Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост”, каза представителят на Българската стопанска камара.

“Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирана сектор”, коментира Ножаров и допълни, че този е проблем е можел да бъде предвиден. 

“Правителството можеше да резервира количество. Оаза се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури - не”, заяви Ножаров. “ Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори - Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени”, предложи той. 

За бизнеса обаче по-големият проблем били цените на електроенергията. “Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки”, прогнозира Ножаров.  “Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените”, поясни той.



Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 52154 | Одобрение: -366
 Борисов има от какво да се притеснява по линия на газа. Той и любимата му Теменужка упорито продължават да крият прословутата „Пътна карта“, която би показала пораженческите договорки с руската страна. Борисов иска да се разследват действия на сегашните управляващи, за да остане в сянка грандиозната афера с Кремъл за Турски/Руски поток, в който Борисов наля около 3 милиарда български пари. Пипне ли се в този „проект“, ще засмърди оттук до Москвa.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама