Синодът изригна срещу петолевката за вход в "Александър Невски"

16.02.2016 / 16:27 5

Снимка: Булфото, архив

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е ставропигия, т.е. управлението на храма се осъществава от самия Свети синод, като решения на църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването от Светия синод, пише Блиц.

В този смисъл решенията на това конкретно църковно настоятелство имат характера на предложения до Светия Синод.

Светият Синод на БПЦ не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Такова предложение от страна на църковното настоятелство, дори и да бъде направено, изобщо няма да бъде разглеждано. Достъпът до Патриаршеската катедрала за всички граждани, както досега, така и занапред ще остане свободен. Това се посочва в позиция на Светия Синод на БПЦ във връзка с изнесените в медиите информации, че Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е обсъждало възможността за въвеждане на туристически такси.

„В настоятелството на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ участват уважавани миряни: господата Стоян Денчев, Ангел Симеонов, Валентин Заяков, Спас Панчев и Иван Петев. Светият Синод ги призовава, съвместно с председателя на настоятелството архимандрит Дионисий да използват обществения си авторитет, високо положение и личен пример, за да стимулират съборността при осигуряването на необходимите средства за поддръжката на храма. 

Светият Синод подчертава, че църквата „Свети Александър Невски“ е централен храм на православния народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение на даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи, за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен”, се посочва още в позицията.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Данъчен (преди 6 години)
Рейтинг: 212 | Одобрение: 27
Служебният министър проф. Близнаков уреди руската църква Александър Невски с НОТАРИАЛЕН АКТ. До момента на връчването на НОТАРИАЛНИЯТ АКТ църквата не е имала акт за собственост. Въпросът ми е следният: Когато нямаш АКТ ЗА СОБСТВЕНОСТ как ползваш и потребяваш ТОК , ВОДА, ОТОПЛЕНИЕ. Явно целокупният СОФИЯНЕЦ е плащал на РУСКАТА ЦЪРКВА ВСИЧКИ РАЗХОДИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 103 ГОДИНИ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама