Слонче пази умиращата си майка дни наред (снимка)

23.12.2013 / 14:52 2

Бебето - слонче Зонголони, което е намерено да пази умиращата си майка, е спасено и изгражда нов живот в сиропиталището за слонове, в Кения, пише „Дейли Мейл", цитиран от "24 часа".

Слончето е прекарало последните моменти заедно с майка си, която умирала от нараняванията си. Тя е ранена от бракониери, които се надявали да вземат бивните й, а Зонголони е намерена до нея от спасителен екип преди два месеца.

През септември банда бракониери прострелват майката на Зонголони в крака. Две седмици след атаката, слоницата колабира и и не е способна да се изправи на крака, оставяйки кърмачето Зонголони да я пази, въпреки че то е объркано и уплашено. Ветеринарният екип прави всичко възможно да спаси майката, но куршумът твърде дълго е заседнал в костта. За съжаление, се наложило майката да бъде подложена на евтаназия, защото изпитвала жестоки болки от раните си.

Едногодишното слонче е намерило нови приятели сред хората, които се грижат за него и сред другите осиротели слончета в националния парк на Найроби, и е „силно мотивирано" и нетърпеливо да участва в рехабилитацията си. В сиропиталището, Зонголони прекарва целия ден с пазителите си, пътува с тяхната група и спи заедно с тях през нощта. В следствие на негативния си опит с хората, в началото слончето било много недоверчиво към тях. То било и много тъжно, заради загубата на майка си и предпочитало да прекарва времето си в самота.

Подобно на хората, слоновете скърбят силно за близките си, така че това е напълно нормално и в сиропиталището често ставаме свидетели на този процес. Постоянният контакт с нас и с нейните приятели - слончета Олтайони и Лима Лима, й помагат да облекчи мъката си и тя постепенно да изчезне", казват хората, които се грижат за малките.


Факсимиле: Дейли Мейл

За много сирачета, загубата на майката се оказва непоносима и те губят волята си за оцеляване. Зонголони обаче показва силен дух и е избрала живота. Тя е едно от най-кротките и тихи слончета в стадото, но вече започва да си играе с другите в калната баня и да се социализира. Поради социалната интелигентност на слоновете и фактът, че силно се привързват към гледачите си, те се сменят периодично. В сиропиталището вече е установена такава практика, след като е имало смъртен случай на слонче, разделено от гледача си, което починало от разбито сърце.

Зонголони ще бъде освободена от сиропиталището и пусната в национален парк Тсаво, когато е готова и навършила между 8 и 10 години. Трудно е да се предвиди бъдещето на сирачетата, заради бракониерите, но много слонове посещават сами сиропиталището, придружени от техните малки, както и в случаите, когато са ранени от бракониери. Зонголони е едно от 49 слончета, спасени тази година и нейната история е резултат от кризата с бракониерите, който убиват по 36 000 слона годишно, заради бивните им.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
sv (преди 6 години)
Рейтинг: 836 | Одобрение: -4
Покъртителна история
1
1
Cigarata (преди 6 години)
Рейтинг: 2505 | Одобрение: -155
Ох, че гадна история!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама