Солена глоба, ако изхвърлиш старите си гуми не където трябва

01.11.2020 / 11:15 1

снимка: Булфото

В сезона на смяна на гуми мнозина изхвърлят стария комплект без да се замислят дали това става на позволено място. Ако не спазваме правилата има солени глоби.

От 300 до 2000 лв. глоба грози софиянци, изхвърлящи старите си гуми извън специализираните площадки, припомнят от Столичния инспекторат.

Оттам напомнят, че в сезона на смяна на автомобилните гуми не трябва ги изоставяме на нерегламентирани места. Така освен, че се замърсява околната среда, могат да попаднат в ръцете на недобросъвестни граждани и за бъдат изгаряни.

Осигурена е възможност на гражданите да се освободят от излезли от употреба гуми по един от следните начини: В автосервизите, където се извършва смяната на гуми, като тези обекти са задължени да осигурят възможност за приемане на излезли от употреба гуми от крайните потребители безплатно.

Също така безплатно хората могат да се възползват от площадките на "Норд гуми“ ЕАД, съгласно сключен договор със Столична община. Площадките се намират на следните адреси:
гр. София, бул. "Илиянци" № 6;
гр. София, жп гара София-Север;
гр. София, район "Банкя", ул. "Райко Даскалов" № 51
Както и на местат определени за тази цел по райони : "Люлин“,"Връбница“, "Младост“, "Сердика“, "Кремиковци“, "Нови Искър“, "Банкя“, "Слатина“, "Овча купел", "Красна поляна“, "Надежда“и "Искър“.

Адресите могат да се видят в рубриката на страницата на Столичен инспекторат. На тел. 02 987 55 55 в Оперативния център на инспектората също може да се получи такава информация.

"Напомняме, че притежателите на излезли от употреба гуми /автосервизи, пунктове за смяна на гуми и др./ са длъжни да ги предават само на специализираните площадки за събиране и съхранение или на местата за смяна и продажба на гуми, пише "Монитор".

Изхвърляне и горене на гуми е нарушение и се санкционира по реда на наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО. Санкциите за физически лица са от 300 до 2000 лв., а за юридически от 700 до 20 000 лв.", заявяват от инспектората.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
batkojoro (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5700 | Одобрение: 2385
А във Варна къде има площадки?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама