Според проучване над 80 на сто от българите не знаят какво цели "зелената сделка"

16.10.2021 / 16:54 1

снимка pixabay

83 процента не са запознати с целите на „Зелената сделка“ и 80 процента не са информирани за българската позиция. Това сочи проучване, проведено от изследователския център „Тренд“ по поръчка на „Дир.бг“ и официално представено по време на събитието с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за „Зеления пакт“ Франс Тимерманс.

Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването.

68% от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

„2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока“, обясни Ганев.

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на „Зелената сделка“ и с плана за декарбонизация на Европейския съюз.

„83 процента не са запознати с целите на „Зелената сделка“ и 80 процента не са информирани за българската позиция“, посочва Димитър Ганев.

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала „Зелената сделка“ върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

Изследването на „Тренд“ отчита основните притеснения на хората от „Зелената сделка“, а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Burton (преди 10 месеца)
Рейтинг: 12209 | Одобрение: 2154
целта на "зелената сделка" е да бъдат поставени хората в пълен нокдаун и да следват правилата на новия световен ред. "зелената сделка" е най-лицемерното, вредно и абсурдно начинание през последните 20-30г

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама