Строим храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в Африка с шепа българска земя

01.06.2016 / 15:22 0

Снимка: Посолство на Република България Претория, Република Южна Африка

Автор Руми Борисова, "Стандарт"

Черквата ще e първата наша на континента, за основите й е положена и шепа българска земя

Започна изграждането на първия български православен храм в Южна Африка. Полагането на основния камък и водосвет по освещаване на строителството бяха отслужени на 29 май, заедно с честване по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, пише standartnews.com.

 В събитието е участвала и свързаната с Перник народна певица Гуна Иванова, която е поздравила българите с концерт, но е донесла за основите на черквата и шепа българска земя. Това съобщи пред сайта „Градски вести" перничанката Евелина Александрова, която от години работи и живее със семейството си в Йоханесбург.

Събитието е организирано от „Сдружението на българите в Южна Африка" с председател Павлина Субашова, от Църковното настоятелство с председател свещеноиконом Йонко Веселинов и от училищното ръководство на неделното училище „Слънчо" в Дома на българите в предградието на Йоханесбург Мидранд.

Молитвеното последование по полагането на основния камък на бъдещия храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец" е отслужено от Негово преосвещенство Дамаскин, архиепископ на Претория и Йоханесбург (Александрийска патриаршия) в съслужие с българския свещеник Йонко Веселинов, който се грижи за духовните нужди на сънародниците в Република Южна Африка, както и свещеници от други православни църкви в Южна Африка.

Българският посланик в страната Катя Делева и директорът на на дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов са направили и символично „първата копка".

За строежа на черквата е предоставена финансова помощ от българската държава. През 2013 г. са заделени 45 хиляди евро от субсидията за вероизповеданията. Храмът ще струва около 200 000 евро и в осигуряването им участват и много дарители. Очаква се да бъде завършен до две години, а държавата се ангажира и с допълнителна помощ.

Първият по рода си български храм не само в Южна Африка, но на Африканския континент ще сплотява още по-силно българите в тази част на света и ще допринася за съхраняване и развитие на духовните ценности, е казала в приветсвието си посланик Делева.

Посланик Катя Делева поздрави българската общност за неимоверното желание и огромни усилия да създадат Български културен, образователен и духовен център, където ще бъде изграден българският православен храм, Представителят на българското правителство Емил Велинов поднесе специални сърдечни поздравления от името на министър-председателя на Република България Бойко Борисов за това историческо събитие в живота на българите в Южна Африка и заяви готовността на българската държава да помага и в бъдеще.

Богата музикално-художествена програма с патриотична тематика бе изнесена от учениците в създаденото преди 4 години българското неделно училище „Слънчо", самодейния танцов ансамбъл „Българска роза" и други музикални изпълнители.

В Южна Африка живеят около 20 000 българи. Над 300 от тях са присъствали на тържеството, уважено и от посланиците на православните страни акредитирани в Република Южна Африка - Беларус, Грузия, Русия и Сърбия и зам.-ръководителя на посолството на Румъния.

Специална изненада за гостите е била оригиналната торта във формата на бъдещия храм, а набирането на дарения за неговото изграждане продължава.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама