Телефонни измамници се представят за полицейски служители

14.05.2022 / 10:48 0

кадър: БНТ

По данни на полицията най-често жертви на заблуждения по телефона продължават да са възрастните хора.

Телефонните измамници продължават да лъжат хората. Наред с добре познатите престъпни схеми, продължава и практиката мними полицейски служители да търсят лични данни, номера на други телефони и домашни адреси с цел измама.

Преди дни 68 годишен мъж от Сандански става поредната жертва на ало измамниците. Той дава 6 000 лева на мним полицейски служител, който му се обажда на домашния телефон да иска неговото съдействие с парична сума за залавянето на телефонни измамници, разказва БНТ.

Илия Сивиков няколко пъти е търсен по телефона с цел измама. Разказва ни, че до сега винаги разпознава лъжливите повиквания.

"Много често се обаждат, те не знам дали по случаен принцип или все пак имат някаква информация от мобилните оператори, но звънят често. Опитах се веднъж да обясня, че просто не са уцелили човека, но стават адски нахални. Дори казват: "Ще пратим хора да ви видят отблизо!" - и така нататък… Почнеш ли да се обясняваш, за да те вкарат в схемата започват да те заплашват. Трябва да си рязък и да не им обръщаш внимание." - съветва той.

"На нас ни викат: „Децата ти са катастрофирали там и там, умират!". Лъжат, измамници навсякъде!" - споделя Лефтера.

"Аз съм на 90 години, но по някаква случайност и късмет ли е, не знам, не ми се е случвало още. Слушам указанията на специалистите, на полицията, какво да спазваме за да не бъдем ощетени и ограбени." - разказва Павел Манов.

За да не станат жертва на измами, от полицията съветват хората да са с повишено внимание и недоверие към лица, които по телефона търсят пари. В случай, че им бъдат искани финансови средства, лични данни или банкови сметки, важно е хората веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и да позвънят на тел. 112.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама