Тотален обрат! От Музея обявиха: Находките на Шишковата градинка във Варна не са ценни. Строителството на "водното огледало" продължава

11.03.2019 / 12:49 21

Снимки: "Петел"

Главен асистент д-р Христо Кузов разкри за „Петел” горещи подробности за  находката, която бе открита при ремонта на Шишковата  градинка. 

На снимките се виждат големи каменни градежи, части от керамика с орнаменти и старинен водопровод, който изглежда почти непокътнат.

„Те са застроени върху османски път, който е бил на това място през XVIII и XIX век.”, уточни Кузов. Последният опроверга информациите, че преди дни са открили Древна антична стена.

Ето какво заяви д-р Кузов за „Петел”: 
"Един път се подлъгахме, очакваше се да има стена от Одесос, излезе обаче, че не е така. Всеки разпространява каква ли не информация, те и динозавър пуснаха. Понеже на този етап няма какво точно да се каже и се правят догадки всякакви. Започнахме проучването с цел да открием късноантичната стена на Одесос, за която се предполагаше, че минава под Шишковата градинка.

Повече от половин век, по-старото поколение археолози са предполагали, че е минавало от тук, но сега при проучванията се оказа, че тази структура не е крепостната стена, а османски път.

Той е много добре положен, настилката му е от масивни камъни. Много е здрав. Това е заблудило колегите, че може би е стена. Улицата по-късно е застроена, има керамичен водопровод положен и изградени зидове върху него. Този османски път е от края на 18-ти и началото на 19-ти век. Ползван е докъм средата на 19-ти век.

Тогава е застроен, регулацията е била променена. На този етап правим само сондажи и ако попаднем на археологическа структура, ще я разширим. Ако не попаднем, строителството си продължава."

По проект на мястото на разкопките ще се появи "водно огледало". Стойността на целия проект за 150 метра улица е около 1,5 милиона лева. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
гарфилд (преди 2 години)
Рейтинг: 41513 | Одобрение: 15193
Свинята Пешо,свинята. Освен това тя ще е щастлива.Усмивка
2
0
Пешо от Виница (преди 2 години)
Рейтинг: 76403 | Одобрение: 26198
Умно разсъждаващ "Гарфилд". Браво! Отговори на следния въпрос: "Кой ще победи и ще получи удоволствие  в борба между  човек и свиня в калта?"
2
2
12321 (преди 2 години)
Рейтинг: 22254 | Одобрение: 5779
Ако РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN си стоеше при мъжа си, нямаше да ма такива проблеми...
7
3
гарфилд (преди 2 години)
Рейтинг: 41513 | Одобрение: 15193
Дивак, ти защо му се връзваш изобщо? Не спори с идиот, защото падаш на нивото му и той с повече опит,ще те бие.И да.Донякъде съм съгласен с него, в друг смисъл. Тъпа нация сме,защото спим и блеем,а вълците горе,всеки ден ни правят на маймуни.
8
4
Снайпер (преди 2 години)
Рейтинг: 12285 | Одобрение: 3425
Е и от османската империя да е пак е по интересно от водното му огледало на портних. По тъпо нещо не можаха да измислят за 2 милиона
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин
15
7
fox81 (преди 2 години)
Рейтинг: 2051 | Одобрение: 506
Сравнително евтино излиза за 150м 1,5 млн. лв. Все пак Бул. Левски за 150м излиза "само" 5,85 млн. лв. Както се казва втинийка! Благодарим на партията майка ГРОБ, че така добре се грижи за гражданите си и изобщо не краде от тези проекти. Благодарим ви! Дано ако някой открадне от държавата, семето му да изсъхне и да бъде забравен от историята!
Винаги верни!
13
8
гарфилд (преди 2 години)
Рейтинг: 41513 | Одобрение: 15193
Естествено, че не са важни. В бяла държава, това щеше да е туристическа атракция, но у нас на мода е кражбата,пардон усвояването на едни пари. Намусен
19
10
Евстати (преди 2 години)
Рейтинг: 3628 | Одобрение: 1983
Защо ли не си помислихме и друго нещо, ма много ясно че не са ценни, нали някой ще изгори с едни пари за тоя проект... и този някой си е доплатил където е нужно, уж ценните находки да не са толкова ценни вече...
18
6
Sand (преди 2 години)
Рейтинг: 13800 | Одобрение: 4635
То това не е като сградите паметници на културата в центъра ,които могат да бъдат опънати чрез кражба -ипотека за уж ремонтни работи ,това са дупки и камъни , а какво печелят от това крадлювците в общината ,нищо. 
28
9
4udovi6teto (преди 2 години)
Рейтинг: 36499 | Одобрение: 9444
Идооти! Всички, които участват в този мегаломански проект на Портних, са пълни идиоти! :'(
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама