Това се казва държава! Унгария плаща по 320 евро на месец на всеки младеж, който се върне в страната

02.07.2015 / 14:56 6

Унгарското правителство пусна в ход програма, по която млади изселници получават по 100 000 форинта /320 евро/ на месец за година, ако се завърнат в родната си страна, съобщи в. "Индипендънт". По схемата "Ела си у дома, млади човече" биват осигурявани и безплатни самолетни билети до Унгария на младите хора, живеещи в чужбина, съобщава БГНЕС.

Програмата е в ход от април, каза министърът по заетостта Шандор Цомба, по чиито думи досега около 800 унгарци са се завърнали у дома. Ако 320 евро месечно не звучат като достатъчно пари, за да привлекат младите хора от западни страни да се завърнат в родината си, за Унгария сумата е доста по-значително, отколкото за Великобритания.

Според интернет страницата за градска информация Numbeo средният месечен наем на жилище с една спалня в центъра на Будапеща е около 270 евро. През тази седмица около 100 млади унгарци участваха в Лондон в мероприятие, за да научат повече за програмата.

Много източноевропейски страни изпитват "изтичане на мозъци" от средите на младите хора, които заминават в чужбина в търсене на работа и по-добри заплати. В Унгария средната месечна заплата е около 640 евро, докато във Великобритания числото е 2270 евро.

Правителството в Будапеща се надява с инициативата си да предизвика поврат в процеса и да привлече обратно в страната млади и талантливи работници. Инициативата е в началото на осъществяването си, но е много вероятно младите унгарци да я приемат добре като позитивен стимул да останат в родината си – през 2013 г. правителството обяви, че студентите, заели спонсорирани от държавата места в университетите, трябва да работят в Унгария минимум 10 г. след дипломирането си. Някои хора критикуват тази политика като "капан" за млади хора.

По-рано тази година централната статистическа служба в Унгария огласи, че през 2014 г. емиграцията от страната се е увеличила с 46% в сравнение с 2013 г. Данните за 2014 г. са шест пъти по-високи, отколкото са били през 2009 г.и статистиците предупреждават, че реалните числа са даже по-големи, тъй като много хора не се отчитат пред правителството, че напускат страната. 77% от тези емигранти са на възраст под 40 г.

Унгарските политици се надяват, че щедрата програма ще бъде достатъчно атрактивна за младите и ще допринесе за бъдещето на унгарската икономика. 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
anonim (преди 5 години)
Рейтинг: 912 | Одобрение: 207
Унгария инвестира в младите и кадърните и тези пари рано или късно ще се възвърнат многократно...
0
3
Уйо (преди 5 години)
Рейтинг: 37687 | Одобрение: 8017
Хайде спалня, хол и кухня в центъра на Варна да не е 500лв, освен ако не е луксозно обзаведен.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама