Царски орел е прострелян с 16 сачми - 5 години затвор и 10 бона глоба застрашават извършителя

23.09.2021 / 10:37 0

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Царски орел е бил прострелян с 16 сачми. Птицата е жертва на бракониери край Ямбол. Жива е, но в безпомощно състояние със счупено ляво крило. Това е една от най-величествените птици у нас и по света и е жертва на бракониерски отстрел, показа БТВ. 

"В момента на настаняването, състоянието беше критично, към настоящия момент можем да кажем, че има 16 сачми в тялото си, като няколко са попаднали в гръбначния стълб, за щастие днес се изправи, което е добър показател, има фрактура на лявото крило, борбата продължава", каза Кристина Клисурова от "Зелени Балкани".

"Орелът беше открит благодарение на сателитния предавател, с предавателите, следим редки видове, ако нямаше такъв, нямаше да бъде открит. В последните няколко години това е четвъртият царски орел, намерен прострелян. Дори имахме фрапиращ случай, един орел беше прострелян два пъти, намерен ранен, излекуван, пуснат с предавател, отново прострелян, но фатално. Проблемът е наистина сериозен. Всяка години има простреляни мишелови, други грабливи птици, щъркели, пеликани. В района на Добруджа е застреляна и дропла. Трябва да се поеме отговорност от ловните дружини. Знае се кой има бележка за лов, а в тези случаи може да се лиши от право на лов, да се отнемат резрешителните за оръжията, или да се минава през проверовъчни изпити, както шофьорите", каза Стойчо Стойчев от Българско дружество за защита на птиците.

"Мястото е известно, дружинката, която ловува там - също. Имаме някои съмнения за човека, който го е прострелял, започнахме да получаваме такава информация и се надяваме този случай да бъде довършен. По наказателния кодекс извършителят може да получи до 5 години лишаване от свобода и до 10 000 парична санкция.

Първите 10 дни от лечението на птицата са критични и всеки момент може да ни изненада с рязко влошаване. Толкова много сачми може да са предизвикали кръвоизливи. Ако така унищожаваме видовете, скоро ще изчезнем и ние" - допълни Клисурова. 

     Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама