В България има елитна "дворянска" каста с доход от 26 хиляди лева на месец

08.10.2021 / 20:57 13

Снимка Булфото

България е страната с най-голямото неравенство в ЕС между бедни и богати, което е типично за авторитарни държави, а не за демократичния свят. 

Липсата на върховенство на закона и демократични ценности, високите нива на корупция водят до създаване на ограничен елит от хора около силната власт - олигархия, черпеща ресурсите на държавата и забогатяващи неимоверно за сметка на феодализираното население. 

В никоя друга държава в ЕС няма такава разлика между най-бедните и най-богатите.

Нова анализ го доказва.

Най-богатият 1% от българите притежава 55 пъти по-високи доходи спрямо това, което получава половината от населението у нас.

Данните цитира пред БНР директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

"Благосъстоянието на богатите у нас нараства, но това вреди на благосъстоянието на останалите. Това е ключовият момент, който трябва да се обсъжда", коментира той.

По думите му за последните 20 години капитали и ресурси се концентрират в ръцете на все по-малко хора. Според икономическия експерт голяма поляризация на доходите води до социален сепаратизъм - богатите разбират, че не им е изгодно да участват в социалните системи и предпочитат частните, които им дават по-добро качество на услугите според съответното заплащане.

"Средният годишен доход за 2020 година на 50% от най-бедните българи е 5787 лева, което е около 500 лв. на месец. Годишният доход на 1% най-богати българи е 320 000 лева, или по 26 000 лева на месец", посочи той.

Според експерта, за да има смекчаване на неравенствата, трябва да се въведе необлагаем минимум за хората с ниски доходи, да се засили ролята на работниците в управлението на компаниите, да бъдат стимулирани малкият и средният бизнес да използват повече финансови инструменти, пише dnes.bg.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 49153 | Одобрение: -7447
20 кинта на свирка изкарваш, кво ревеш, по 100 свирки на ден...
0
0
милен (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24333 | Одобрение: 3248
Хайде Путчо, подмивай дупето със дъждовна вода и отивай на топлата вода, че оня твой личен другар, пича веждито сигурно е там и те чака.
0
1
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 49153 | Одобрение: -7447
Олигофрен, кой да те разбере, като пишеш само глупости, родени от болния ти мозък, някакъв ти дал 20 лева за една свирка, пък сводникът ти ги прибрал, кого го вълнува.
0
0
милен (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24333 | Одобрение: 3248
 Докато пиша тук, само един от вас ме разбра и то грешно, нека да опитам пак да обясня че ако робовладелците плащат реалните заплати на интелигентните и трудолюбиви българи, например Иван пилето, собственикът на "Градус", нямаше да има стотици хиляди евра и златни кюлчета за да пълни "шкафчето" на малоумната Тиква с тях, например Михаил Михайлов от "фирма" Стубел, нямаше да има пари за да купи скъпо и мощно 300 конски сили и една маймунска зад волана, за да помете 18 годишното му изчадие момичетата на тротоара след като дрифти на кръговото в Стара Загора, също така ако е плащал стубела реалните заплати, нямаше да има пачки за да плати на съдиите, прокурорите и полюцаите, които хвърлиха разследването в глуха линия, също така и ако няма данъчни, които да крият "фирмите" които източват ДДС, те ще бъдат заловени на момента, а не да се укриват цели години след като извършват фиктивни сделки и накрая грабят ДДС и плащат рущвети на данъчни и икономическа полюция. 
2
0
kaka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 38233 | Одобрение: 5678
Да има каста ,депутати,данъчни,прокуратура и съд ,митничари и тиквената група.Всичко останало е потънало в бедност и мизерия.Колегата по надолу писа за някъкви демокрации,капитализъ ,още не сме постигнали нито едното нито другото,просто си живеем в дивия комунистически грабеж и тези грабещи и забогатели другари ни обясняват колко е лоша демокрацията и свободния капиталов пазар/капитализма/ ,докато си карат бентлитата и си строят по 10-20 къщи като че ли имат по 10-20 гъзове и стомаси.
0
0
милен (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24333 | Одобрение: 3248
 Истината е че робовладелците в никакъв случай не искат да виждат робите доволни от финансовите си възнаграждения от неимоверният труд, който полагат във феодалните им владения, за това нито гьостерица, нито мотика или лопата ще оправи тези алчни гяури, само евтиното олово трябва да мине през кухите им кратуни, преди 4-5 години робовладелците доведоха страничен човек на който трябваше да върша работа след като им е заплатил за услугата, но работата я върша аз със машините, които са закупени чрез ограбването на труда на такива роби като мен и когато страничният човек ми плати лично на мен 20 лева, робовладелското изчадие настояваше да му върна парите и каза защо му даваш пари на тоя, тогава казах че последното нещо което тоя ще направи, преди да си подаде молбата за напускане е да върне 20-сетте лева на човекът. който е останал доволен от труда му и робовладелското изчадие и до ден днешен мълчи като пукъл, но друго зулуми прави сега, намаля ни отоплението през зимата, а през лятото затваря вратите на цеха и с удоволствие ни наблюдава как пръхтим от жега при 34-35 градуса, също като в парник.
4
0
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 29442 | Одобрение: 2787
Има крадлива каста щото ги търпим да ни крадат и вземат за баламурници.
Нека има справедливост !
6
3
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 225156 | Одобрение: 20631
Финансови инструменти значи.....Лопата, кирка, 10 килограмов чук, мотика, или неокастрена гьостерица значи.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
0
милен (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24333 | Одобрение: 3248
 Путчо, обрал си "краставиците" на топлата вода, а оня пич веждито идва ли там.
2
1
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 49153 | Одобрение: -7447
На какъв калкулатор го смята това?
3
2
колю (преди 3 месеца)
Рейтинг: 1593 | Одобрение: 283
5787:12=385,8 лв тоест много по-малко от 500 лв..........................................
може и по-добре
3
2
Sicario (преди 3 месеца)
Рейтинг: 8763 | Одобрение: -2717
Този г-н Костов вместо да говори глупости за необлагаем минимум по-добре да предложи налагане на зверски данъци за печалба над 25%. Там прогресията трябва да е такава че ако правиш печалби всичко над 25% да взвмаш един лев на всеки 100 - 99 лв за държавата. Е тогава и заплатите ще скочат защото работодателя ще предпочете да даде тези пзри за заплати отколкото за данъци.
deaf forever
2
1
Чичкото (преди 3 месеца)
Рейтинг: 56467 | Одобрение: 3512
1878 УРА България е свободна и от робска територия живееща във феодализма рязко скача в нов строй Капиталистическият Чудесно но ако някой си мисли че това е демократичен строй много се лъже Забогатяват малцина Другите слугуват и работят за мизерни пари На село земеделието е направо изостанало Ето ти на 9 09 1944 Идва новият строй Мизерия гонения смърт насилие лагери бедност  Но народецът е в клещите на ДС и се страхува да шавне Колкото му отпуснат толкова Отново въпреки формулата за равенство се оказва че има прослойка за която това не важи Я ето и 1011 1989 големите надежди Какво се получи Отново същата история Малко богати и много работещи бедни и още една прослойка Тези които им писна да ги лъжат и замина навън Ето я и действителността от 1878 до сега
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама