В класацията по прозрачност Община Варна дръпна с 30 позиции нагоре

08.05.2016 / 15:31 1

Община Варна се качи на  38-о място в класацията на 264-те институции на местната изпълнителна власт в страната  от 65 –то място в миналогодишното проучване за прозрачността, проведено от Програма Достъп до информация.

Провеждано от 2010 г. насам неговата цел е да оцени как органите на властта изпълняват своите задължения по Закона за достъп до информация /ЗДОИ/ и други нормативни актове за публикуване на информацията в Интернет. Резултатите, които бяха обявени официално на пресконференция в БТА на 26 април, са вследствие на прецизно проучване на 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, както и на задължените субекти да предоставят информация.

Тази година „летвата” беше по-висока след влизане в сила на измененията на ЗДОИ, които касаят повторното използване на информация от обществен интерес и възможностите за подаване на заявления по електронен път. Нивото на прозрачност беше оценявано с точки по 118 / 126 за общините/ индикатора, като възможният максимум е 143.5 /158.5 за общините/.

Община Варна събра общо 83.4 точки , но не е отговорила  на подаденото заявление по електронен път, което за проучването изпращат  от ПДИ до всички институции.

Община Аврен е отново на 1 място сред общините във Варненска област и на 16-то място сред общините в цялата страна. Община Вълчи дол е на незавидното 212-то място в класацията на местната власт, а в „златната среда” са Белослав , Бяла, Долни чифлик. Провадия, Аксаково и Девня изпреварват Варна според резултатите в класацията на общините на национално и регионално ниво.

Похвално е, че институциите на местната изпълнителна власт в региона са „в час” с промените в ЗДОИ и всички до една приемат заявления по електронен път, не изискват електронен подпис за подаваните заявления. Но по-малко от половината от тях са публикували обществените поръчки, само 8.3% са публикували ОУП и само 16.7% са обявили разрешителните за строеж. Едва 10.5% от варненските общини са качили на сайта си информация за реда и условията за повторно използване на информация от обществения сектор.

В класацията на 28-те областни администрации се оказва , че по прозрачност областната управа във Варна заема 12-то място. За сравнение областната администрация в София е на 25 –то място, но отличникът на 1 –во място е областната администрация в Бургас.

Териториалните органи на изпълнителната власт, които за информация са свикнали предимно да препращат медиите към „шапките си” в София са в проучването на ПДИ -150. ОД на МВР във Варна е на 60-то място. По-отворени са „Басейнова дирекция Черноморски район” на 9-то място, Областна дирекция „Земеделие” на 33-то и РИ на МОН на 35-то място.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама