Въглеродните емисии с най-силен ръст за последните седем години

15.06.2019 / 02:40 4

profit.bg

Въглеродните емисии, генерирани в световен мащаб, регистрират най-силното си повишение за последните седем години.

Това показва докладът за състоянието на глобалната енергетика на BP за 2018 г., цитиран от Bloomberg.

Според експертите на компанията данните от доклада потвърждават опасенията, че светът изостава в усилията си да овладее климатичните промени.

От BP изтъкват, че потреблението на енергия през 2018 г. е отчело най-силния си ръст от 2011 г., въпреки по-слабия икономически растеж в повечето държави. Китай, Индия и САЩ са отговорни за около две трети от общото увеличение на използваната енергия, което възлиза на 2.9% на годишна база.

През последната година общата консумация на енергия в азиатските държави надвишава два пъти тази в Северна Америка, показват данните от доклада на британската петролна компания.

Проблемът с климатичните промени започва да става все по-спешен за световните лидери. В рамките на Парижкото споразумение от 2015 г. беше постигнат компромис за ограничаване на покачването на средната температура на планетата до 2 градуса по Целзий спрямо равнищата от прединдустриалната епоха.

За последните 150 години тя се е повишила с 1 градус, а до края на XXI век се очаква да добави още един. Това са най-бързите темпове на затопляне от 10 000 години насам, когато приключва последната голяма ледникова епоха.

Парижкото споразумение беше подписано от 195 държави. Те си поставиха за цел да ограничат климатичните бедствия, засушаването и влошаването на земеделската реколта, които се очаква да достигнат заплашителни мащаби с изострянето на промените в земната атмосфера. 

"В момент, когато обществото е все по-загрижено за промените в климата и настоява за взимане на мерки, потреблението на енергия и въглеродните емисии нарастват с едни от най-бързите темпове за последните години", казва главният икономист на BP Спенсър Дейл.

Той и неговите колеги стигат до извода, че нарастването на парниковите емисии в голяма степен се дължи на резките метеорологични промени. През 2018 г. се увеличава броят на екстремно горещите или студени дни, което води до ръст в потреблението на енергия за охлаждане или отопление.

В резултат на тази тенденция отделяният въглероден диоксид в атмосферата бележи устойчиво повишение за трета поредна година, отчитат експертите на BP

Дори и най-големите замърсители в общия енергиен микс бележат ръст в потреблението. Както консумацията, така и производството на въглища се увеличават с най-бързите темпове за последните пет години.

Основният двигател на този растеж са развиващите се азиатски икономики, които се нуждаят от евтин и надежден енергиен източник за свързването на милиони нови домакинства към електропреносната мрежа.

Нарастването на потреблението на въглища е факт, въпреки че общият им дял в глобалния енергиен микс пада до под една четвърт и са затворени остарели въглищни централи с обща мощност от 17 гигавата.

В енергийния доклад на BP за 2018 г. обаче има и поводи за оптимизъм. Потреблението от възобновяеми енергийни източници нараства с 15% през 2018 г., което е близо до рекордните темпове от предходната година.

Китай отново е сред лидерите в този сегмент, като за последната година е отворил повече нови ВЕИ мощности от всички държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, взети заедно.

Ръстът в потреблението на енергия от вятърни централи, соларни панели, геотермални източници, биомаса и изгаряне на отпадъци генерира около една трета от общото увеличение в производството. Делът им е идентичен с този на въглищата, се посочва в доклада на BP.

"За съжаление, възобновяемите източници не могат да растат с толкова бързи темпове, колкото се очакваше преди години", казва Спенсър Дейл.

И докато в развиващите се държави "озеленяването" на енергетиката се забавя, в някои европейски страни изкопаемите горива заемат все по-малък дял от потреблението. По-рано този месец британските електроцентрали изкараха над две седмици, без да използват въглища. Това е най-дългият период без твърдо гориво в историята на страната от края на XIX век насам.

През юни беше подобрен и рекордът за най-голям дял на соларните генератори в енергийния микс в Обединеното кралство. Британското правителство има намерение до 2025 г. да извади от експлоатация всички въглищни централи с цел да намали въглеродните емисии.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
5
crazy frog (преди 2 години)
Рейтинг: 775 | Одобрение: 10
Всички,които четат този сайт,виждат ,че единственото безмозъчно си ти и твоите виртуални клонинги.
караибрахим
3
4
crazy frog (преди 2 години)
Рейтинг: 775 | Одобрение: 10
Имам даже три.
караибрахим

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама