Валери Симеонов: Да прекръстим връх Мусала

19.02.2021 / 16:28 8

снимка Булфото

НФСБ предлага да прекръстим най-високия връх в България. От партията предложили на президента да преименуват Мусала на Свети Иван Рилски. Депутатите Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев  посочват, че от годините на турското робство на територията на България са останали множество турско-арабски топоними, но процесът по преименуването им у нас не е доведен до край. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ, предаде Дарик.Смяната на турско-арабските имена с български винаги са се ползвали с подкрепата на българските граждани през годините, подчертават Симеонов и колегите му от НФСБ. По думите им именно президентът на България, предвид правомощието, което му дава Конституцията в чл. 98, т. 13 да наименува обекти с национално значение и населени места, би трябвало да бъде инициатор и да е водещ фактор за продължаване на започнатото от дедите ни преименуване на останалите турско-арабски наименования. 

Връх Мусала е най-високият в България и на Балканския полуостров, но неговото наименование е чуждо, неразбираемо и неуместно за българските граждани. Историческата наука до момента не може да назове първоначалното име на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то. В подножието на върха се намира Рилската света обител, крепост на българщината, посветена на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Затова, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име, допълват от НФСБ.

НФСБ поставят този въпрос още на 31 май 2017г., но през август получават отрицателен отговор. Повторно на 05 март 2020г. сезират президента, но не получават отговор. Аргументите за отказа са евентуалните трудности, свързани с промяната на географски, топографски, кадастрални и други карти.

От НФСБ обаче припомнят на президента Радев, че като общински съветници в Бургас те прокарват  решение за промяна на всички турско-арабски топоними на местности, въпреки аргументите „против“, които са аналогични на президентските. Практиката показва, че новите звучни български наименования са приети радушно от обществеността на града и не предизвикват никакви проблеми, свързани с отразяване на промените в кадастъра или с упражняване на правото на собственост.

„В случая с преименуването на връх Мусала такива проблеми не съществуват и смяната на името не би предизвикала каквито и да било съпътстващи проблеми още повече, че става въпрос за изключителна държавна собственост съгласно чл. 18 от Конституцията на Република България“, посочват Валери Симеонов и колегите му Борис Ячев и Христиан Митев.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Пиша на кирилица (преди 8 месеца)
Рейтинг: 2462 | Одобрение: 307
 [url=https://petel.bg/profile/77bd784e519ec0702ebfb8883a1f4c31.html]Partizanin [/url], щом ти е известно името преди Османската империя ами дай го на Валерката. То в самата статия в третия абзац е написано, че на науката не ѝ е известно да е имал друго име.  Прав си трябва да се чете.
3
1
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 218060 | Одобрение: 19410
Името на Мусала всъщност не е турско, а по скоро иранско.....Турският език за да се формира взима доста понятия от различни народи, в Иран има такъв връх ....Във византийски хроники върхът се е наричал ВОРХОТ......! А смяната на името Александър Невски веднъж се е случвало, след бомбардировката на Варна от руснаците, през 1916 на Св.Кирил и Методий до 1920....За да има руско име храмът си има причина и тя не е само, че проектът е на трима руски архитекти.....Решението е взето от Търновско учредително събрание по предложение на Петко Каравелов за благодарност към руския народ.....Построен е с народни дарения и досега не е имало проблеми с името му....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
5
Снайпер (преди 8 месеца)
Рейтинг: 12285 | Одобрение: 3425
Трябва да се смени и името на църквата Александър Невски на Свети Иван Рилски. Не е редно най голямата църква символ на България да е кръстена на чужд цар 
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин
2
0
Пиша на кирилица (преди 8 месеца)
Рейтинг: 2462 | Одобрение: 307
Ами като е нямал име преди турско от къв зор ще го сменяте. Ай сега пак възродителни процеси. Някой заправят как завърши предния.
2
1
MrBean (преди 8 месеца)
Рейтинг: 66718 | Одобрение: 8748
Винаги съм бил за преименуването на  Мус-алла,но щом го предлагат тия по добре Ме-алла да е.По -извратени лъжци от тия няма,пфу!ш

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама