Валери Симеонов внесе Законопроект за забрана на частните лотарии

16.01.2020 / 18:31 4

Валери Симеонов и група народни представители са внесли днес в деловодството на парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, пише новини.бг.

Предполага се, че внесеният Законопроект е във връзка с грандиозния скандал с "Национална лотария" и неплащането на стотици милиони данъци към държавата, след подаден сигнал от Цветомир Найденов, собтсвеник на Efbet. С предлаганите промени се цели лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организира само и единствено от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" (ДП БСТ). Лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от ДП БСТ се прекратяват след 3 месеца, считано от влизане на закона в сила. До три дни от прекратяването на лиценза, организаторът връща на Комисията по хазарта удостверението за лиценз и следва да се прекрати организирането на игрите по посочения лиценз.

Печалбите, които не са изплатени към момента на прекратяването на игрите, следва да се прекратят не по-късно от 30.06.2021 г. или да се сключи договор със спечелилото лице за разсрочено изплащане, което следва да завърши до 31.12.2025 г. Държавната комисия по хазрта следи за изпълнението на договореното изплащане на печалбата, като при неспазване председателят на Комисията може да наложи на организатора с прекратен лиценз санкция. Организаторите, чиито лицензи са прекратени, ще са задължени също така в 30-дневен срок от влизането в сила на Закона да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите.

Второто предложение гласи, че органите на управление на ДП БСТ да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре ще се гарантира тези органи да са финансово отговорни. ДП БСТ е създадено с цел да организира лотарийни игри, с приходите от които да се финансира българския спорт. Сега действащата уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти за финансирането на българския спорт. С промените ДП БСТ ще има привилегировано положение, както е в Австрия и някои от скандинавските и балтийските държави, пише в мотивите на вносителите. 

Третото предложение е свързано с въвеждане на забрана за продажба на талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийни игри, от търговски обекти, които се намират в близост до учебни заведения. Причината е, че в търговските обекти не се извършва стриктен контрол на възрастта на купувачите. Практиката е показала, че част от хазартната дейност се извършва в обекти, които не са лицензирани и има риск от измама. В тази връзка Законопроектът допълва съществуващата забрана за хазартна дейност без лиценз, добавят депутатите. 

Според тях с предложените промени ще се повиши финансовата дисциплина в ДП БСТ, средствата от лотарийните игри ще се насочват изцяло за подкрепа на българския спорт, ще се ограничи вредното въздействие на хазарта върху учениците, ще се спре вредната практика за извършване на хазартна дейност без лиценз. Заинтересованите страни от промените са държавата, ДП БСТ, като Законопроектът не предвижда публични средства за реализирането му, категорични са вносителите.

Да припомним, че през 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
MrBean (преди 8 месеца)
Рейтинг: 38873 | Одобрение: 5923
А уж хазарта е строго регулиран, а в Лафка продават алкохол,цигари и хазарт всекиму.Похвална е инициативата на Валерката,но да има в предвид че 90% от дУпетатите са на хранилка в хазарта.Успех!
8
0
4udovi6teto (преди 8 месеца)
Рейтинг: 34776 | Одобрение: 9261
Най-сетне нещо смислено... виждал съм в кварталния супермаркет как бабичка си купува 1 киселомляко,  половин хляб - и 7 картончета, които почва да търка още на касата. Сигурно хиляди хорица са потънали до гуша в тази отвратителна паяжина на неколцина овластени лакомници.:errm: 
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама