Варненските митничари пъхали мръсните пачки в микровълнови, жабки и детски играчки (снимки и видео)

14.01.2017 / 21:53 14

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу шестима от 25-те митничари, които бяха арестувани вчера във Варна. Това обяви нейния ръководител Иван Гешев. Митничарите бяха задържани при спецоперация на ГДБОП на пункта Варна-Запад заради взимане на подкуп. 700 хиляди лева, за които се подозира, че са от подкупи са били открити у домовете на задържаните митничари и служебните помещения на митницата.

От МВР разпространиха снимки, от които се вижда, че парите са били крити на различни места – по жабките на колите, в играчките на митничарските децата, куфари и микровълнови печки.

Според събраните до момента данни, спедиторите са събирали сумите за митническите служители  – в рамките на около 1500 лв. на контейнер за бързо обработване на документите и освобождаване на товарите.

Чрез корупционната практика обаче спедиторските фирми са избягвали престоя, свързан с големи такси, както и извършването на  евентуална митническа проверка, при която се плащат допълнителни суми – за  разтоварване и товарене на стоката.


„Първо искам да направя уговорката, че ситуацията е динамична и в момента колегите от Специализираната прокуратура и ГДБОП продължават да провеждат действия по разследването в град Варна, така че това е променяща се информация“, каза Гешев.
Един от задържаните е пуснат под гаранция срещу 5 хиляди лева

Петима други са с 72-часово задържане до довеждането им пред Специализирания наказателен съд. Гешев уточни, че става въпрос за началника на пункта „Варна – Запад“ и четирите началници смени на този пункт.

Митничарите били следени четири месеца заради сигнали, че искат подкупи

По случая сме използвали пълния набор от специални разузнавателни средства, заяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. По думите му групата е действала изключително конспиративно, разбирали са се чрез кодове като се срещали само веднъж месечно за да се отчитат за получените суми.

„Членовете на тази група, имам предвид митничарите, които днес са уличени, се държаха изключително нагло и безпардонно, което означава, че тези престъпления са ги вършили от доста време“, посочи Спиридонов.

Служителите се събирали в дома на ръководителите, където всеки се отчитал като записвал на листче приходите си.

„Според нас са парите са послужили и са предназначени за предаване или част от тях са предадени за възнаграждение за корупционно извършената услуга“, коментира шефът на спецпрокуратурата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
16
1
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Много ясно, че ще изгорят само пешките. Както всичко в ГЕРБ нещата само изглеждат добре отвън, останалото е трагедия. Всичко е ПР на ГЕРБ. Аз бас ловя, че въпреки железните доказателства, отново няма да има осъдени и няма да издирят останалите по нишката, защото са замесени много хора.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
15
1
plabov1080 (преди 6 години)
Рейтинг: 48778 | Одобрение: 3988
По всички БГ-митници и гранични пунктове е така, ама защо точно Варна???
plabov
15
1
robotron2000 (преди 6 години)
Рейтинг: 30400 | Одобрение: 5510
да да да трябва да ср покаже че се "работи"  а част от тези тлъсти пачки се заделя за там горе:errm:
13
2
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Идват избори - изпъкват с гръмки акции и както винаги всичко ще улегне по старому. Нима не се знаеше за тези практики? Това е герберска работа.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
5
5
HAVOS (преди 6 години)
Рейтинг: 77 | Одобрение: -13
Шокиран
Магазин за фитнес уреди и аксесоари Your text to link here...
37
3
Karamel (преди 6 години)
Рейтинг: 20896 | Одобрение: 10501
Схемата е от години и ще продължи да действа, участниците са без значение!!!
30
4
robotron2000 (преди 6 години)
Рейтинг: 30400 | Одобрение: 5510
Полицията са най големите бандити в тая държава, не го ли разбрахте..

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама