Важно за всеки, който иска да смени енергото! Ето колко лева ще ви струва да излезете на свободен пазар

11.12.2015 / 12:26 5

"Труд", Цветелина Катанска, илюстрация Булфото

250 лева - това е приблизителната цена, която трябва да плати един битов абонат, за да излезе на свободния пазар на ток. В сумата влизат задължителните нотариални такси и покупката на нов електромер, който да отчита консумацията почасово. Това показват изчисления на търговците на електроенергия ден преди официалното стартиране на борсата за ток.

Нейното функциониране засега няма да се отрази на домакинствата, тъй като те още са на регулирания пазар и получават ток от три дружества - ЧЕЗ (Западна България), ЕВН (Южна България) и „Енерго-про“ (Североизточна). Цените на електроенергията се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според прогнозите на Министерството на енергетиката пълното освобождаване на пазара ще започне от май 2016 г. и ще приключи към края на 2017 г. Тогава битовите потребители ще бъдат задължени да излязат на свободния пазар.

Схемата, по която ще стане освобождаването, ще бъде написана до края на годината от Световната банка. И сега онези от битовите абонати, които искат, могат да излязат на свободния пазар, но почти няма желаещи.

След освобождаването на пазара свободно ще се договаря само половината от цената на тока - за самата електроенергия. Цената за пренос и достъп до мрежата, както и допълнителните такси за зелена енергия, заводски централи и американските тецове, ще остане регулирана от КЕВР.

Ако битов абонат иска да излезе на свободния пазар още сега, се нуждае от нов електромер, който да измерва потреблението почасово. В момента електромерите измерват общото потребление по две тарифи - дневна и нощна.

Продължението четете тук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168265Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
Анoнимен (преди 6 години)
Рейтинг: 6940 | Одобрение: 2585
Община Варна излезе на свободния пазар и договори 40% по - евтин ток за уличното осветление!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама