Вече 46 години строим автомагистрала "Хемус"

04.10.2020 / 10:00 4

фото: 

radian.bg, Уикипедия

На днешния ден през 1974 г. официално започва строежът на автомагистрала "Хемус", която е трябвало да свърже столицата София и град Варна.

Първа копка прави тогавашният държавен и партиен ръководител (БКП) Тодор Живков.

Почти цялото трасе на магистралата е в територията на Северна България, с изключение на района около София, тъй като столицата е зад Балкана и това я прави част от Южна България, припомня Банкеръ. Предвидена е да дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

Магистралата е кръстена на древното име на Стара планина - Хемус (на латински: Haemus), по протежението, на която преминава.

Общата ѝ дължина е 430 км, като до момента са завършени и се използват 176 км от нея - от София до пътен възел "Боаза" и от Варна запад до Белокопитово, община Шумен.

Планът за довършване на автомагистралата от Ябланица до Шумен предвижда това трасе да се възлага за строителство на десет обособени отсечки (лотове), за да върви работата по-бързо.

С транспортни проекти ще се стимулира икономиката на Северна България, пише в управленската програма на правителството на ГЕРБ. Ключови за развитието ѝ са няколко стратегически пътни проекта, по които се работи в последните години. Сред тях са автомагистрала "Хемус", чието изграждане се очаква да намали различията с Южна България, и АМ "Русе-Велико Търново".

В момента по АМ "Хемус" се строи от пътен възел Боаза до разклона Ловеч-Плевен, в подготовка е и изграждането на автомагистралата от двете страни на Велико Търново.

Правителството осигури 81 421 062 лв. за разплащания за извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16.3 км от автомагистрала "Хемус" в участъка между Буховци и Белокопитово на територията на областите Шумен и Търговище. Завършването на отсечката по договор е през 2021 г., но екипите работят изключително мобилизирано и в случай че не възникнат допълнителни затруднения, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото, както си мечтае премиерът Бойко Борисов.

Над 4000 души работят на трасетата на "Хемус". Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано именно със строителството на тази автомагистрала, което ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 41513 | Одобрение: 15193
Да смятаме.Нещото наречено АМ Тракия,бе завършена за 49 години.Хемус,живот и здраве да е,ще я направят за 50 години.Хвала на такЪви строители.Идиотите ако бяха я копали с детски багерчета и да полагат асфалта,с бебешки лъжички,пак по-бързо,щяха да ги построят.
2
0
:) (преди 1 годинa)
Рейтинг: 28246 | Одобрение: 7801
Якоооо. След 4 години - Юбилей. Ще я полеем! С хора, пита, вино! Да й отбележим 50 години строителство! 
3
1
nimfa1925 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16467 | Одобрение: 3637
Боко защо не довърши Хемус която беше направена почти до Шумен,ами направи Тракия която от Бургас беше 10 км?
4444444
6
0
Пиша на кирилица (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2462 | Одобрение: 307
Аз ви разбирам мъката ама най-старата е Черно море. Почната в началото на '70 с феноменалните днес 10км два от които са Аспарухов мост. Тоя мост са го включили щото ги е срам да кажат, че всъщност е 8км.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама