Внесена е процедура по извършване на финансов одит на проекта за удълбочаването на Варненското езеро

20.06.2022 / 10:12 5

Кадър АКФ

В Народното събрание вече е внесена процедурата за да извърши Сметната палата финансов одит на проекта за удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-Запад. Това съобщи в предаването „Post factum“ на Радио Варна Лора Георгиева, старши правен съветник в Антикорупционния фонд.

От организацията публикуваха втория епизод от поредицата си „Блатни истории“ от Варненското езеро.

Според фонда там са представени факти, изнесени в разследването на журналиста Спас Спасов от „Дневник“, както и анализ на експертите на АКФ за схемата за удълбочаване на Варненското езеро, в която чрез серия груби нарушения на закона 435 милиона лева публични средства бяха източени от държавния бюджет към частни компании.

Вторият епизод започва с анализ на рисковете за Аспаруховия мост, който е в началото на удълбочаването. По думите на Лора Георгиева проектът носи рискове за сигурността на съоръжението:

„В рамките на работата по случая ние се натъкнахме на допълнителна информация, че всъщност мостът има и конструктивни дефекти, които допълнително застрашават неговата сигурност, особено в условията на удълбочаване.“

Основният проблем на целия проект е, че той се прави без цялостно планиране, допълни още Лора Георгиева:

„На практика едни над 320 милиона лева са дадени само за драгиране, тоест за копаене на дънна маса и за нейното изсипване в депо „Налбанка“, което е малко по обем, намира се в самото езеро и не е добре укрепено.“

Изкопаната маса се връща обратно в езерото и всъщност единственият спор между експертите е колко бързо става това, казва още Лора Георгиева.

„Блатни истории“ ще има и трета финална част.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kaka (преди 1 месец)
Рейтинг: 52283 | Одобрение: 6403
Само приказки и нищо! Ще стане както с тръбата на потника и дупката в центърна на Варна за която всички платихме-подарихме на гергов 25 милиона.
0
2
Радостин (преди 1 месец)
Рейтинг: 52154 | Одобрение: -366
Неистовото крадене на ГЕРБ и Портних ПРОДЪЛЖАВА. Копачката е руска фирма от Калининград , наета чрез офшорка.
Всеки да си получи заслуженото !
4
3
Голям праз (преди 2 месеца)
Рейтинг: 20587 | Одобрение: 3357
Изобщо най-корумпираното управление - за бул. Левски - 140 000 000лв, за пристанището на Соколс - 435 000 000 лв., за 100 метра до Д-р Шишиковата градинка - 4-5 000 000 лв!!!! А за белодробна болница - НЯМА ОТКЪДЕ ДА НАМЕРЯТ 60 000 лв.!!!
4
0
Серж (преди 2 месеца)
Рейтинг: 54155 | Одобрение: 6935
Важното е, че до пристанището на ДОКТОР Аамет Доган го удълбочиха! Приттанище Варна Запад, което поема основният поток от кораби - да го духа!!!...Гняв
2
1
... (преди 2 месеца)
Рейтинг: 20790 | Одобрение: 6265
Е как няма да падне параителството Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама