"Воля" ще предложи забрана на продажбата на енергийни напитки на лица под 18 г.

10.12.2019 / 13:07 4

"Воля" ще предложи законодателна промяна за забрана на енергийните напитки на деца под 18 г. Това съобщи Полина Цанкова-Христова, заместник-председател на ПГ на "Воля-българските родолюбци" при представянето на Пътна карта на детското щастие в парламента.


,,Целта е защита на здравето на нашите деца, както и борба с наднорменото тегло и повишената агресия при децата,,, каза депутатът. Тя посочи, че 22 процента от учениците консумират енергийни напитки, като консумиращите такива напитки на възраст между 14 и 18 г. са 49 процента, т.е. половината от всички ученици в тази възрастова група. По думите ѝ това означава, че учениците изпиват поне по пет енергийни напитки седмично.

От "Воля" посочиха, че на територията на училищата не се допуска предлагането на енергийни напитки, но според тях тази регулация е крайно недостатъчна. Не било достатъчно и изискването за изписване на предупреждение на етикетите на енергийните напитки за високото съдържание на кофеин и за това, че не се препоръчват за деца, бременни жени или кърмачки.

,,Практиката показва, че в почти всички търговски обекти около училищата могат да се закупят енергийни напитки от деца. Дори моите деца споделят, че много от техните съученици консумират подобни напитки почти всяко междучасие", коментира Полина Цанкова-Христова.

Дамите от "Воля" обявиха, че започват нова инициатива, посветена на децата - Пътна карта на детското щастие. От началото на 2020 г. ще бъдат организирани серия от кръгли маси с участието на учители, родители и представители на централната и местната власт в осем града на страната.

,,В новия проект се фокусираме изключително върху образованието, здравето и сигурността на нашите деца'', коментира депутатът от "Воля" Елена Пешева.

,,За нас тази инициатива е мисия, защото всички сме майки и народни представители'', заяви тя. По думите ѝ пътната карта може да включва всичко от храната, която ядат децата в училищния стол, до мобилните устройства, към които вече са толкова пристрастени.

От "Воля" ще настояват за пълна ревизия на учебниците и учебните помагала. Заместник-председателят на групата Кръстина Таскова даде пример с текст от учебник за пети клас, в който се разказва как Вълчо ще наддава за своята Лиска да стане миска, и постави въпроса по какви критерии се одобряват учебниците от Министерството на образованието и науката. Сред другите въпроси, които засяга Пътната карта на детското щастие, са тежките раници и многото учебници по един и същи предмет.

Таскова коментира, че профилактиката в детското здравеопазване също се оказва сериозен проблем. Тя посочи, че на всички кръгли маси ще искат да присъстват и началници на полицията във връзка с проблема с продажбата на наркотици в района на училищата. Таскова каза, че ще настояват премиерът да приеме Пътната карта на детското щастие като своя кауза, тъй като здравеопазването, образованието и сигурността са в различни министерства.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
MrBean (преди 12 месеца)
Рейтинг: 43117 | Одобрение: 6607
ИлаФките и редБулите трябва да са далеч от децата!
4
2
Радослав (преди 12 месеца)
Рейтинг: 4844 | Одобрение: 1399
Сякаш алкохола като е забранен не им продават и не пият децата или пък цигари не пушат??? Тъпотия . Нека е забранено ама глобиии солени ...що не събирате???
Губим България ,хораааа....
2
0
Пиша на кирилица (преди 12 месеца)
Рейтинг: 1374 | Одобрение: 254
Да махат и лавките от спирките. Децата чакат на уличното платно автобусите след свършвана на часовете. Повечето спирки даже не са осветени.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама