Все още не сме напълно готови за снега

17.11.2014 / 17:23 10

Въпреки че зимата чука на вратата и според метеоролозите първият сняг се очаква след 10 дни, страната не е подготвена за преспите.

Една от областите, която е сред неподготвените с почистваща пътна техника, е Плевенска. Последната проверка показа, че от договорените общо 132 машини са налични само 82, съобщи БНР.

Преди седмица се оказа, че доставките на пясък и сол са били под половината, но сега фирмите са показали документи, че разполагат с нужното количество и вече е започнало извозването му по пунктовете. „Няма основания за тревога и притеснения за предстоящата зима”, увери директорът на Областното пътно управление Ивайло Денчев. 

Той е убеден, че пътното управление може да се справи при по-силен снеговалеж. На работна среща при областния управител всички институции, които имат ангажименти за осигуряването на нормален живот в зимни условия, декларираха, че са готови за най-трудния сезон през годината. Напълно подготвени за зимата са в Стара Загора. 150 снегорина вече са разположени на най-невралгичните места, пише "Новинар". 

Близо 1800 тона пясък, сол и химически материали за обработване на пътищата при минусови температури са осигурени за двата прохода - Шипка и Хаинбоаз, които при тежки зимни условия поемат целия трафик между Северна и Южна България. 15 снегорина пък ще ринат преспите в Благоевград.

Подсигурени са 150 тона луга и по 100 тона сол и пясък, а регулярно ще се доставят допълнителни количества. От този понеделник се въвежда зимното поддържане на пътната мрежа в страната, съобщи пред БНТ шефът на агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров. Почистващите фирми вече са задължени да поддържат необходимите количества луга и соли, иначе ги грозят финансови санкции.

От вторник започват проверки на готовността на фирмите за зимата и дали разполагат с нужната техника и инертни материали за посипване на шосетата. Снегорините вече ще излизат на пътищата 6 часа преди започването на снеговалежа, обяви миналия петък регионалният министър Лиляна Павлова. Тогава тя призна, че редица области не са готови да посрещнат зимата.

От началото на тази седмица КАТ и ДАИ започват и масови проверки на превозните средства и ще санкционират всички шофьори, чиито автомобили не са готови за зимата. Катаджиите ще следят за изправни чистачки, гуми и светлини. Съвместно с инспекторите от ДАИ те ще извършват технически прегледи на пътя. /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
teodor999 (преди 7 години)
Рейтинг: 7551 | Одобрение: -649
Ще се подготвим за зимата!Сигурен съм!
0
0
zebster (преди 7 години)
Рейтинг: 4208 | Одобрение: 1123
Всички сме готови за зимата и като падне първия сняг, гледай гумаджийниците, ама сме готови иначе.
0
0
ivaylo (преди 7 години)
Рейтинг: 4515 | Одобрение: 55
че то ние кога сме били готови за снега та тази година да е изключение :)
ft
0
0
krasko (преди 7 години)
Рейтинг: 8288 | Одобрение: 2778
и моето........по време на соца обаче ,един полицай ми поиска пожарогасител за "сузукито" ми в родопите около"белите брези".....и аптечка........казах му ,че такива нямам ,но нося 3 тонен крик под седалката и ареста едва ми се размина......ееее какви времена бяхааааа......
0
1
Kr1s0 (преди 7 години)
Рейтинг: 789 | Одобрение: 349
Че то никога не сме били готови за зимата?!?!
Преинсталиране на Windows. Компютърни услуги.
0
0
zebster (преди 7 години)
Рейтинг: 4208 | Одобрение: 1123
До сега полицай не ми е проверявал парното.
1
0
krasko (преди 7 години)
Рейтинг: 8288 | Одобрение: 2778
няма да ме учуди някоя следваща статия озаглавена " зимата пак ни изненада"
1
0
Уйо (преди 7 години)
Рейтинг: 39567 | Одобрение: 8222
Технически преглед на пътя???
0
0
Силвето55 (преди 7 години)
Рейтинг: 650 | Одобрение: 185
нищо ново
0
0
zebster (преди 7 години)
Рейтинг: 4208 | Одобрение: 1123
Вино има нека вали.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама