Всички ЕРП-та искат токът да поскъпне

28.02.2014 / 07:57 3

Всички доставчици на ток искат електроенергията от юли да поскъпне. Другият вариант е производителите на ток да намалят цените си. Вчера ЕВН, която снабдява Южна България, обяви, че еленергията трябва да поскъпне средно със 7,9%, а увеличението на нощната тарифа да е с 14,8%, пише "Труд".

Днес конкретни цифри ще кажат ЧЕЗ и "Енерго про", които снабдяват Западна и Североизточна България. От последната компания вече обявиха, че ще поискат между 7 и 9% поскъпване.

Искания за промяна в цените на тока се внасят в ДКЕВР до края на март, но трябва да бъдат оповестени публично месец по-рано. Досега само ЧЕЗ не е споменавала конкретни цифри, но стана ясно, че и тя ще иска поскъпване.

ЧЕЗ и ЕВН вчера обявиха, че при сегашните цени не могат да поддържат мрежите и да осигурят качествени доставки. От "Енерго про" още преди дни заявиха, че са "в режим на оцеляване", след като м.г. и в началото на тази цената на тока бе намалявана на три пъти.

От ЕВН оспорват в съда решението на ДКЕВР, с което цената на тока бе намалена от 1 януари т.г. Причината - дружеството търгувало нощния ток под себестойност, защото го купува за 107,34 лева за мегаватчас, а го продава за 86,76 лева.

"С последното рязко намаление на цените на нощния ток с 10% от 1 януари не беше постигната целта за увеличаване на нощното потребление", каза Гочо Чемширов, директор в ЕВН.

Данните на компанията показват, че през януари 2013 г. нощният ток е бил 26,68% от общото потребление, а през първия месец на тази година е 26,24%.

Според ЕВН, за да се осигурят средства за поддръжка на мрежата, или трябва да поскъпне токът за бита, или да бъдат намалени цените на производителите и на НЕК.

Регулаторът може прибегне към втория вариант. Към момента от ведомството заявяват, че тази година цените на тока няма да се променят.

Ако бъде увеличен токът за бита с исканото от ЕВН, средната сметка ще се оскъпи с 3,43 лева, по изчисления на компанията. Става дума за месечна консумация от 290 киловатчаса, от които две трети по дневна тарифа. От компанията предлагат да бъде вдигната и цената на тока за дребния бизнес с 6,5%.

Данните на ЧЕЗ показват, че от цялата сметка за ток на един потребител дружеството получава едва 0,9%. За сметка на това 82,45% отиват при производителите и НЕК. От ЧЕЗ не уточняват къде се губят останалите проценти. Според ЕВН в доставчика остават 16,6%.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама