Всяка пета българка готова да върти собствен бизнес

27.02.2017 / 20:06 7

В България 29% от мъжете са склонни да стартират собствен бизнес, докато делът на жените, готови да станат предприемачи е 20%. Желанието за независимост е най-силният мотив на жените в България да стартират собствен бизнес. Това показват данни от последния глобален доклад на Amway за предприемачите, който обхваща 45 държави. Общо 26 376 души от над 50 хил. участници в допитването са жени.

Мотивът "Независимост", заради който биха започнали свой бизнес, са посочили 29% от жените и 34% от мъжете. Втора по важност причина за стартиране на бизнес е възможността за "втори доход", посочена от 27% от жените и 30% от мъжете. Самореализацията се нарежда на трето място, като се посочва съответно от 21% от дамите и 26% от мъжете, пише pik.bg.

"Разликите в предприемаческите нагласи между мъжете и жените в България се дължат на разлики във финансовите ресурси, опита, знанията, уменията и свободното време за развитие на предприемаческа дейност. Жените по-рядко изучават природни науки и инженерни специалности. На пазара на труда жените по-рядко заемат управленски позиции и по-често са заети в специфични сектори на икономиката, в които заплатите са по-ниски, като образование, социални услуги и др. Жените в България отделят значително повече време от мъжете на грижите за семейството и децата и по-често се налага да прекъсват своята кариера", казва доц. д-р Десислава Йорданова от Стопански факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и академичен съветник на изследването.

Позитивното отношение към предприемачеството в България е на по-ниски нива (59%) в сравнение с данните за света (77%) и за страните от ЕС (74%). Почти две трети от българските мъже гледат позитивно на предприемачеството, докато при жените делът е едва 53%. Сравнен с предходната година, показателят при жените се е увеличил с 2%, докато делът на одобряващите предприемачеството мъже е нараснал с 8%. 

По отношение самонаемането 19% от мъжете и 22% от жените в България смятат, че в близко бъдеще ще има повече хора, стартиращи собствен бизнес. Еднакъв процент мъже и жени (30%) виждат започването на свой бизнес като възможен вариант наравно с други опции. От участниците в изследването 17% от жените и 18% от мъжете считат самонаемането за малко вероятно.

По отношение на това доколко анкетираните биха се чувствали удобно при търсене и привличане на клиенти, само 27% от жените и 34% от мъжете отговарят утвърдително. Общо 39% от жените биха се чувствали неудобно, докато даващите отрицателен отговор по този показател мъже са 33%.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

2
1
666 (преди 5 години)
Рейтинг: 18375 | Одобрение: 5435
Дам. Да дига краката и да и плащат Усмивка
0
4
imoti1 (преди 5 години)
Рейтинг: 17 | Одобрение: -3
Всичко пак е по български. Познавам все повече дами на около 30 притежаващи консултантски фирми, фризьорски салони и магазини. Вижте само колко от новите коли среден клас се карат от млади жени и колко от мъже и ще видите че са прави от сайта.
Рейтинг: 43800 | Одобрение: -1925
Българката е склона да "върти''  собствен бизнес, само ако има чичко зад гърба си, а чикото нищо, че ще я клати, важното е, че е кифла в обществото.  И не са малко ''бизнесменките'' по този начин в момента в БГ, секс играчки на спаружените чичковци !!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама