За 10 години Варна е загубила над 51% от интереса на туристите според Lonely Planet! Срина се до градовете с войни и атентати

24.04.2019 / 18:43 20

Любопитното в случая с Варна е, че попада сред градове, преживели драматичен срив на интереса от страна на туристите заради войни, революции и терористични атентати

Със спад от 51% Варна е сред курортните дестинации по света, загубили най-чувствително интереса на туристите за последните 10 години. Това показва класация на издателството Lonely Planet, специализирано в публикуването на туристически справочници за средностатистическия сегмент пътуващи, която е цитирана от руската агенция "Интерфакс". Класирането се основава на статистиката на Google Trends и обхваща периода от 2009 г. до 2019 г. Тя показва също рязък спад в интереса и към България като туристическа дестинация, пише "Дневник".


Любопитното в случая с Варна е, че попада сред градове, преживели драматичен срив на интереса от страна на туристите заради войни, революции и терористични атентати.

Антикласацията при дестинациите, рязко загубили популярност сред туристите е оглавена от Шарм ел-Шейх в Египет, където спадът е с цели 91.47%. И докато обяснението за това са бунтовете и терористичните заплахи в страната, то подобен мотив не може да бъде намерен за спада на интерес към Санкт Петербург със 79.65%, който неочаквано се нарежда на второ място, следван от Кайро -74.67%, Лас Вегас -60.13%, и Варна -51.03%.

Антикласацията на страните със силно спаднала туристическа популярност е водена от Египет като броя на заявките за търсене на страната в интернет са спаднали през десетилетието с 84,8%. Популярността на Тунис в интернет е намаляла със 71,2%, на Турция 67,04%, на Франция 54,34% и Бразилия с 49,46% . Търсещите посока за пътуванията си са се интересували по-малко от Доминиканската република, от Пуерто Рико, Австралия, Ирландия, но и от България. Макар и само със спад от 4.36% Русия също влиза в антикласацията за последните 10 години.

В същото време Филипините са отбелязали ръст от 170.45% при търсенето в интернет в десетте години след 2009 г. На второ място е Южна Корея с ръст от 76,11%, следвана от Саудитска Арабия с 56,41%, Казахстан с 47,83% и Холандия с 43,17%. В челните места на класацията са също Тайван, Полша, Бахрейн, Камбоджа и Индия.

Рейтингът на най-популярните градове е воден от Будапеща, отбелязала ръст в статистиката на Google Trends с 87,2% през последните 10 години. Според коментара на Lonley Planet "туристическият поток към унгарската столица е нараснал с 39,58%, което е свързано с увеличаване на броя на директните полети към града, инициативите на правителството за стимулиране на пътуванията, но и фактът, че Будапеща е една от най-евтините столици в Европа".

Сред градовете, към които интересът расте, на второ място е Сеул 
с ръст от 70,48%, следван от Копенхаген - 68,24%, Тел Авив - 63,31%, и Варшава - 63,08%. Топ 10 на класацията включва също Ченай и Джайпур в Индия, Джеджу в Южна Кория, Киото в Япония и столицата на Португалия Лисабон.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
9
pital (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2414 | Одобрение: 1189
Варна е страхотен град, който се развива чудесно последните години. Нормално е да има "загуба на интерес" от страна на туристите, Варна не е град, който да привлича с разни културни забележителности. Факт е обаче, че хотелите са пълни, града се преустройва и кипи сериозна работа по ремонти. Това изисква малко време и търпение от страна на жителите.  Забелязвам, че тук има няколко коментиращи, които не пропускат да хейтят и най-вече да си намират виновни за щяло и нещяло. Това вече е леко изтъркано и не хваща декиш. 
8
10
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12278 | Одобрение: 6583
много ми е интересно какво ще се случи, ако двете политически проститутки, които се изявяват под всяка статия застанат очи в очи с другите коментатори от сайта..........аааааааа забравих, това няма как да стане, защото те милите партийни защитници са свикнали да подхождат вечно със задник към господарите си
9
10
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12278 | Одобрение: 6583
Дааааа, след 10г управление на "компетентните експерти" на ГЕРБ, Варна е докарана не до следвоенно състояние, а все едно всички природни бедствия са се изредили над града. Но пък едни хора рязко забогатяха и не им пука в какво състояние е града- те няма да живеят тук, а по луксозните си имоти в екзотични дестинации, закупени с парите на варненци.
15
3
Atna (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5206 | Одобрение: 2236
Няма начин. Нали онази министърка на туризма ни обесняваше как все повече туристи идвали. Остана само и туризма да умре, токава всички ще го ядат дедовият защото по-доходоносна индустрия в БГ няма.
13
5
Работник (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1564 | Одобрение: 899
Никога не съм си и помислял да си къпя колата в морето, драги ми МrBean. Проблемът не е министерството, което цитираш, а в безумният стремеж към бърза и голяма печалба на нашите бизнесмени, свързани с туризма. Затова ще ти го напиша пак: Лошо обслужване, мръсотия, липса на места за паркиране, липса на достатъчно тоалетни, силна чалга музика, липса на елементарна сигурност и високи цени. Това представляват българските курорти. Гърците, турците, румънците пък и македонците ни превъзхождат във всяко едно отношение.
14
5
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 32990 | Одобрение: 4965
Проблема е много по-комплексен отколкото е решил Шиптърей с Феса. А работника какво иска да си къпе колата в морето ли? Проблема е в безумната политика на министерството на туризма. За тях всеки в бранша е измамник и мошеник,и вместо да помага/министерството,държавата/  само измислят системен рекет. Причината за липсата на паркинги в града и курортите е ,че не са предвидени за автотуристи като румънците.Отделно и безумната местна управа не измисли паркинги, а синята зона е закъсняла ,неясна. Аерогарата е пуста и това е причина за пустите през зимата хотели.За сравнение в София през уикенда е пълно със всякакви туристи. Окупирането на минералните извори и плажовете,там преценете сами,и да мръсната морска вода... Наистина Шарма и Хургада го отнесоха яко заради инатите на Путин,но погледнете колко самолета кацат дори сега/на ден средно по 100/ е,някога бяха по 150-300. Тунис също ,но знаем революции,атентати. А тук =ГЕРБ
30
5
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37920 | Одобрение: 11795
"Любопитното в случая с Варна е, че попада сред градове, преживели драматичен срив на интереса от страна на туристите заради войни, революции и терористични атентати." 10 години герб 
33
10
Снайпер (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7870 | Одобрение: 3980
трябва си луд да дойдеш във Варна на почивка. какво да гледат Наклоненото кръгово и новата магистрала до циганското гето ли. направиха го като Перник на морето. да ма извиняват перничани там има хубава крепост. тука унищожават всичко което намерят. 
36
3
Работник (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1564 | Одобрение: 899
Лошо обслужване, мръсотия, липса на места за паркиране, липса на достатъчно тоалетни, силна чалга музика, липса на елементарна сигурност и високи цени. Това представляват българските курорти. Гърците, турците, румънците пък и македонците ни превъзхождат във всяко едно отношение.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама