За 10 години Варна е загубила над 51% от интереса на туристите според Lonely Planet! Срина се до градовете с войни и атентати

24.04.2019 / 18:43 20

Любопитното в случая с Варна е, че попада сред градове, преживели драматичен срив на интереса от страна на туристите заради войни, революции и терористични атентати

Със спад от 51% Варна е сред курортните дестинации по света, загубили най-чувствително интереса на туристите за последните 10 години. Това показва класация на издателството Lonely Planet, специализирано в публикуването на туристически справочници за средностатистическия сегмент пътуващи, която е цитирана от руската агенция "Интерфакс". Класирането се основава на статистиката на Google Trends и обхваща периода от 2009 г. до 2019 г. Тя показва също рязък спад в интереса и към България като туристическа дестинация, пише "Дневник".


Любопитното в случая с Варна е, че попада сред градове, преживели драматичен срив на интереса от страна на туристите заради войни, революции и терористични атентати.

Антикласацията при дестинациите, рязко загубили популярност сред туристите е оглавена от Шарм ел-Шейх в Египет, където спадът е с цели 91.47%. И докато обяснението за това са бунтовете и терористичните заплахи в страната, то подобен мотив не може да бъде намерен за спада на интерес към Санкт Петербург със 79.65%, който неочаквано се нарежда на второ място, следван от Кайро -74.67%, Лас Вегас -60.13%, и Варна -51.03%.

Антикласацията на страните със силно спаднала туристическа популярност е водена от Египет като броя на заявките за търсене на страната в интернет са спаднали през десетилетието с 84,8%. Популярността на Тунис в интернет е намаляла със 71,2%, на Турция 67,04%, на Франция 54,34% и Бразилия с 49,46% . Търсещите посока за пътуванията си са се интересували по-малко от Доминиканската република, от Пуерто Рико, Австралия, Ирландия, но и от България. Макар и само със спад от 4.36% Русия също влиза в антикласацията за последните 10 години.

В същото време Филипините са отбелязали ръст от 170.45% при търсенето в интернет в десетте години след 2009 г. На второ място е Южна Корея с ръст от 76,11%, следвана от Саудитска Арабия с 56,41%, Казахстан с 47,83% и Холандия с 43,17%. В челните места на класацията са също Тайван, Полша, Бахрейн, Камбоджа и Индия.

Рейтингът на най-популярните градове е воден от Будапеща, отбелязала ръст в статистиката на Google Trends с 87,2% през последните 10 години. Според коментара на Lonley Planet "туристическият поток към унгарската столица е нараснал с 39,58%, което е свързано с увеличаване на броя на директните полети към града, инициативите на правителството за стимулиране на пътуванията, но и фактът, че Будапеща е една от най-евтините столици в Европа".

Сред градовете, към които интересът расте, на второ място е Сеул 
с ръст от 70,48%, следван от Копенхаген - 68,24%, Тел Авив - 63,31%, и Варшава - 63,08%. Топ 10 на класацията включва също Ченай и Джайпур в Индия, Джеджу в Южна Кория, Киото в Япония и столицата на Португалия Лисабон.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
9
Yann (преди 9 месеца)
Рейтинг: 33229 | Одобрение: 13484
@pital: Явно си млад или не си кореняк Варналия. Квартал Чайка беше обявен за най-удобния и съвремено урбанизиран квартал в света на форум на архитектите. Морската градина се поддържаше прекрасно и т.н. След 90-те години града се презастрои грозно и без мисъл. Бяха унищожени много зелени площи. Вкл. и край пазарчето в същия този квартал. Станаха тесни и неудобни улиците. Да не говорим, че трафика изобщо не е предвиден да бъде толкова голям и десетки години не се правеше нищо по въпроса. И това е именно благодарение на ТИМ. Те държат във Варна всичко да става с тяхната благословия.
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
11
9
pital (преди 9 месеца)
Рейтинг: 2225 | Одобрение: 1150
Варна е страхотен град, който се развива чудесно последните години. Нормално е да има "загуба на интерес" от страна на туристите, Варна не е град, който да привлича с разни културни забележителности. Факт е обаче, че хотелите са пълни, града се преустройва и кипи сериозна работа по ремонти. Това изисква малко време и търпение от страна на жителите.  Забелязвам, че тук има няколко коментиращи, които не пропускат да хейтят и най-вече да си намират виновни за щяло и нещяло. Това вече е леко изтъркано и не хваща декиш. 
8
10
владо (преди 9 месеца)
Рейтинг: 10916 | Одобрение: 6216
много ми е интересно какво ще се случи, ако двете политически проститутки, които се изявяват под всяка статия застанат очи в очи с другите коментатори от сайта..........аааааааа забравих, това няма как да стане, защото те милите партийни защитници са свикнали да подхождат вечно със задник към господарите си
9
10
владо (преди 9 месеца)
Рейтинг: 10916 | Одобрение: 6216
Дааааа, след 10г управление на "компетентните експерти" на ГЕРБ, Варна е докарана не до следвоенно състояние, а все едно всички природни бедствия са се изредили над града. Но пък едни хора рязко забогатяха и не им пука в какво състояние е града- те няма да живеят тук, а по луксозните си имоти в екзотични дестинации, закупени с парите на варненци.
21
15
Yann (преди 9 месеца)
Рейтинг: 33229 | Одобрение: 13484
Сравнете развитието на Варна и това на Бургас. Преди 10-15г. Варналии все още с гордост казваха  - Морската столица. И сега го казват, ама с половин уста. Бургас си оправи центъра, булевардите, кръстовищата. Ремонтираха си морската градина. Морето е еднакво мръсно и в двата града, но от към подредба Бургас печели. Варна за мен винаги ще си остане по-красивия град, но явно това е от афинитет и спомени. За забавеното развитие на Варна има една причина - ТИМ. Те превзеха плажната ивица. Те забавиха ремонта на Морската градина. Те командват във варненския общински съвет и т.н. За доброто развитие на Булргас има също една причина - Димитър Николов. Ако в цяла България политиците крадат по 50% и нагоре от общински, обществени и държавни поръчки, то при него не става въпрос за повече от 5-10%. И за това в Бургас резултатите са видими, а във Варна се строи най-скъпия булевард (на км) в света и от сега е с проблеми и недомислици.
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
5
20
n eXu s (преди 9 месеца)
Рейтинг: 187606 | Одобрение: 33361
Има нещо по-доходоносно - връщате се по селата си и почвате да си копаете нивите! Грях е при тази плодородна почва да висите по кръчмите и да хленчите, чакайки бурканите от село! Ама след 15 години като умрат дъртите, тогава съвсем ще ядете дебелия и ще ви се смея!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
15
3
Atna (преди 9 месеца)
Рейтинг: 5118 | Одобрение: 2228
Няма начин. Нали онази министърка на туризма ни обесняваше как все повече туристи идвали. Остана само и туризма да умре, токава всички ще го ядат дедовият защото по-доходоносна индустрия в БГ няма.
9
19
n eXu s (преди 9 месеца)
Рейтинг: 187606 | Одобрение: 33361
Обслужването е такова, защото се върши от селски дебили като теб!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
13
5
Работник (преди 9 месеца)
Рейтинг: 1564 | Одобрение: 899
Никога не съм си и помислял да си къпя колата в морето, драги ми МrBean. Проблемът не е министерството, което цитираш, а в безумният стремеж към бърза и голяма печалба на нашите бизнесмени, свързани с туризма. Затова ще ти го напиша пак: Лошо обслужване, мръсотия, липса на места за паркиране, липса на достатъчно тоалетни, силна чалга музика, липса на елементарна сигурност и високи цени. Това представляват българските курорти. Гърците, турците, румънците пък и македонците ни превъзхождат във всяко едно отношение.
14
5
MrBean (преди 9 месеца)
Рейтинг: 16648 | Одобрение: 3588
Проблема е много по-комплексен отколкото е решил Шиптърей с Феса. А работника какво иска да си къпе колата в морето ли? Проблема е в безумната политика на министерството на туризма. За тях всеки в бранша е измамник и мошеник,и вместо да помага/министерството,държавата/  само измислят системен рекет. Причината за липсата на паркинги в града и курортите е ,че не са предвидени за автотуристи като румънците.Отделно и безумната местна управа не измисли паркинги, а синята зона е закъсняла ,неясна. Аерогарата е пуста и това е причина за пустите през зимата хотели.За сравнение в София през уикенда е пълно със всякакви туристи. Окупирането на минералните извори и плажовете,там преценете сами,и да мръсната морска вода... Наистина Шарма и Хургада го отнесоха яко заради инатите на Путин,но погледнете колко самолета кацат дори сега/на ден средно по 100/ е,някога бяха по 150-300. Тунис също ,но знаем революции,атентати. А тук =ГЕРБ
12
24
n eXu s (преди 9 месеца)
Рейтинг: 187606 | Одобрение: 33361
Кой нормален човек ще почива в град, пълен с отвратителни селски дебили, които се влачат като черва, неуки са, не могат да те обслужат качествено и само мучат? Всички почиват на Юг!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
30
5
ас (преди 9 месеца)
Рейтинг: 26576 | Одобрение: 9986
"Любопитното в случая с Варна е, че попада сред градове, преживели драматичен срив на интереса от страна на туристите заради войни, революции и терористични атентати." 10 години герб 
33
10
Снайпер (преди 9 месеца)
Рейтинг: 6530 | Одобрение: 3600
трябва си луд да дойдеш във Варна на почивка. какво да гледат Наклоненото кръгово и новата магистрала до циганското гето ли. направиха го като Перник на морето. да ма извиняват перничани там има хубава крепост. тука унищожават всичко което намерят. 
36
3
Работник (преди 9 месеца)
Рейтинг: 1564 | Одобрение: 899
Лошо обслужване, мръсотия, липса на места за паркиране, липса на достатъчно тоалетни, силна чалга музика, липса на елементарна сигурност и високи цени. Това представляват българските курорти. Гърците, турците, румънците пък и македонците ни превъзхождат във всяко едно отношение.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама