За 4 лева ще можем да се возим цял ден в градския транспорт на Варна, глобата за пътник без билет става от 30 до 50 лева

11.12.2020 / 15:47 2

снимка: Live.Varna.bg

Нова наредба за пътуване в обществения транспорт на община Варна предвижда нови билети, с които пътниците ще могат да ги използват в рамките съответно на 90 и 120 минути с неограничен брой прикачвания по всички линии. Предвижда се срещу сумата от 4 лв. жителите и гостите на града ще могат цял ден да се возят в градския транспорт. Наредбата беше обсъдена от общинската транспортна комисия и предстои да бъде гласувана на сесия на Общински съвет – Варна.

Каква ще е цената на новите билети за градския транспорт във Варна ще се решава в друга комисия - „Финанси и бюджет“, съобщиха от пресслужбата на съвета.

Билетите и картите вече ще се два вида - на хартиен носител и електронни. Те ще могат да се купят от машините за продажба на билети в превозното средство и извън него (по спирките), както и от пунктовете за продажба и зареждане на карти и от разпространители по договор с Община Варна.

В случаите на неработеща машина за продажба на билети в автобуса/тролейбуса шофьорът ще издава т.нар. извънреден билет за пътуване (системен бон). На документа ще има посочено времетраене, през което ще са разрешени неограничени прекачвания на други превозни средства.

Предвижда се глобата за нередовен пътник, която сега е 3 лв., да стане 30 лв. Контрольор ще му издава билет с валидност 60 минути, като през този период той ще има право на неограничени прекачвания. Ако пътникът откаже да си купи такъв билет, той  ще трябва да слезе на следващата спирка и длъжностно лице ще му състави акт за установяване на административно нарушение. Глобата в този случай ще е 50 лв., е заложено още в проектодокумента.

В новата наредба са регламентирани и условията за пътуване в градския транспорт. Всеки пътник има право да превозва безплатно до 2 броя ръчен багаж, включително музикални инструменти, като сборът на трите измерения за всеки от тях не трябва да надвишава 140 см. Багаж с по-големи размери или над допустимия брой се таксува като свръхбагаж поотделно с билет.

Домашните любимци ще могат да пътуват безплатно само ако са поставени в клетка с размери до разрешените за безопасен превоз на ръчен багаж и при условие, че не представляват заплаха за останалите пътници. По предложение на председателя на транспортната комисия Венцислав Сивов бе прието кучета, регистрирани съгласно изискванията на Наредбата на Общински съвет – Варна за обществения ред, да имат право с билет да пътуват в обществения транспорт. Собственикът ще трябва да го води любимеца си на къс, неразтеглив повод и с намордник и да носи със себе си регистрационните му документи. Безплатно ще могат да се возят само полицейски кучета и кучета-водачи, както и техните придружители.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
d4 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 310 | Одобрение: 20
Оф, какво значи да се возиш цял ден?! 4 лв са 2 пъти да отидеш до някъде и да се върнеш. Колко души използват автобуса по 7 пъти на ден, че да има някаква файда за тях? Направете месечните карти по 20 лв и ще има интерес. Ама 4 лв за дневен билет е малоумно.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама