Задържаният за палежа на старческия дом във Варна бе вкаран в психиатрия за 30 дни

11.05.2022 / 16:40 0

Снимка: Булфото

Варненският окръжетн съд настани за изследване в психиатрично заведение за срок до 30 дни Неделчо М., който е привлечен към наказателна отговорност за предизвикан палеж на 08.05.2022 г. в Дом за стари хора "Св. Георги“ във Варна, съобщиха от пресцентъра на съда във Варна.

Той е бил пациент на дома, където в резултат на пожара загинаха четирима от обитателите. 53-годишният мъж е лежащо болен с детска церебрална парализа и съмнения за психично разстройство. 

Наказателният кодекс предвижда за това престъпление "лишаване от свобода“ от 5 до 15 години. 

Поради съмнения за вменяемостта на Неделно М. и съмненията дали е възможно да носи наказателна отговорност, съдебен състав от един съдия и двама съдебни заседатели на Окръжен съд - Варна проведе изнесено заседание в Първа психиатрична клиника в УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна. В момента мъжът е настанен там и е под полицейска охрана. 

Макар комуникацията с него да беше силно затруднена, Неделчо М. заяви, че разбира за какво е съдебното производство и че в момента се чувства добре. 

За да бъде извършено обстойно изследване, което да даде отговор за вменяемостта на обвиняемия, както и дали към момента на деянието е разбирал свойството и значението на извършеното и дали е могъл да ръководи постъпките си, съдът назначи комплексна съдебно-психиатрична експертиза с участието на психолог.

В рамките на 30 дни назначените от съда вещи лица трябва да изготвят заключение, което ще бъде от ключово значение за решаване на делото по същество. 

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в тридневен срок от днес.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама