Започват проверки на заведения по морето

19.06.2022 / 17:13 3

Булфото

Сезонът по морето започва, а това води със себе си много проверки по заведенията, които се очаква да бъдат препълнени с хора.

Проверките са за да се установи дали се предлага разреден или фалшив алкохол на клиентите, предаде Нова.

Проверките по Северното Черноморие до този момент показват, че няма сериозни нарушения, но несъответствия се констатират основно на места, където се предлага изхранване на база ол инклузив. Какви са съветите на експертите и за какво трябва да внимаваме, когато си поръчваме спиртни напитки?

За да проверят дали алкохолът е качествен, експерти от Комисията за защита на потребителите влизат в произволно избрано заведение. Персоналът на един от проверените барове е категоричен, че при тях се предлага само качествен алкохол. „Много държим на качеството на нашия алкохол. Посрещаме и изпращаме винаги клиентите си със широка усмивка. Досега е нямало никакви оплаквания”, твърди сервитьорката Марина Николова. Въпреки това експертите проверяват бутилки със спиртни напитки на случаен принцип. При проверката се взимат проби от вече отворени бутилки, а към тях се прибавя и затворена бутилка от същата партида. „От трите проби едната остава за търговеца. Втората проба отива в акредитирана лаборатория, за да се изследва за физико-химичен, органо-липтичен анализ. Третата проба остава като контролна”, обяснява Христо Милев, който е регионален директор на КЗП – Варна.

Резултатите от пробите излизат след месец, а ако се установи нарушение – търговецът подлежи на санкциите, предвидени в закона. Експертите обаче отчитат, че по Северното Черноморие до този момент не са попадали на метилов алкохол, който да се предлага в заведенията, но споделят, че най-честите нарушения са свързани с етикетирането на бутилките. „Под 40 градуса уиски ако се предлага, то не следва да бъде етикетирано с надпис, на който да пише „уиски”. Следва да има надпис на български език „спиртна напитка”, като по никакъв начин не следва да бъде оказвано, че тя е с вкус на уиски – това е забранено от закона”, обяснява Милев. В подобни случаи няма вреда върху организма ни, а по-скоро не получаваме това, което всъщност сме си поръчали.

„Такива спиртни напитки често се предлагат в по-ниско бюджетни ол инклузиви в туристически обекти, но в никакъв случай не бих казал, че те са опасни. В годините назад сме имали само 1 случай, в който след анализ от акредитирана лаборатория, сме попадали на наистина разреден алкохол”, допълва регионалният директор на КЗП.

Проверките на КЗП ще продължат през целия сезон. Тя извършва проверки по жалби и сигнали на граждани и собствени такива.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
MrBean (преди 1 месец)
Рейтинг: 97797 | Одобрение: 1732
Технологията за проверка на алкохола е тотално атакуем в съда. Как ще докаже ,че алкохола  е от една партида,и какви са тия безумия с уиски под 40%...???
1
7
Чичкото (преди 2 месеца)
Рейтинг: 81886 | Одобрение: -4054
ВСЕКИ ИСКА ДА ЯДЕ кАКТО БИЗНЕСМЕНА ТАКА И ПРОВЕРЯВАЩИЯ СТАРА ИСТИНА
Истината преди всичко
2
5
Радостин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 52154 | Одобрение: -366
Проверките са за нахранване на проверяващите и прибиране на рушвета. Който не го направи го затварят. Другото е прах в очите.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама