Земната мантия е магнитна, установиха учени

08.06.2019 / 15:16 1

Изображение Уикипедия

Германски учени установиха с лабораторни тестове, че земната мантия е магнитна. Досега се смяташе, че земният магнетизъм се захранва от материали в кората и ядрото. Учени от университета в Мюнстер обаче установиха, че хематитът, който изобилства в земната мантия, запазва магнитните си свойства при високи температури. Откритието ще позволи да бъдат обяснени някои от електромагнитните аномалии на планетата ни. Земният магнетизъм се дължи предимно на потока течни железни сплави в ядрото на планетата, пише BulNews.


Скалите в кората също излъчват магнитни сигнали. Досега обаче специалистите мислеха, че минералите губят магнитните си свойства в мантията заради високата температура и налягане. В серия от лабораторни тестове, при които железни окиси бяха подложени на температура и налягане, сравними с условията в мантията, германските учени установиха, че хематитът запазва магнитните си свойства до температура 925 градуса Целзий. "Тези резултати могат да обяснят други изводи, свързани с цялостното магнитно поле на Земята" - каза проф. Кармен Санчес-Вале от екипа. Земните магнитни полюси се разменят на всеки няколкостотин хиляди години. Специалистите мислеха, че те мигрират през Тихия океан. Тази хипотеза се основава на анализ на древни скали и електромагнитни аномалии, измерени на океанското дъно.

Новото изследване показва, че тези аномалии могат да бъда обяснени с движението на скали, съдържащи хематит, в земната мантия под западния Тихи океан. В началото на годината специалисти трябваше да актуализират по-рано Световния магнитен модел - карта на земните магнитни полета, след като Северният магнитен полюс започна да се движи.  Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
8
NANSI (преди 2 години)
Рейтинг: 3386 | Одобрение: 1316
ХА, ДОБЪР ДЕН НА ГЕРМАНСКИТЕ УЧЕНИ. КАКТО ВИНАГИ НЯМАТ ПРЕДСТАВА ЗА МАГНЕТИЗМА , НЕГОВИЯТ ПРОИЗХОД И ВЛИЯНИЕ. ПОВЕЧЕ ОТ 35  ГОДИНИ, ОТ КАКТО ПУБЛИКУВА ТЕОРИЯ, КОЯТО ТЕ И ТОГАВА НЕ РАЗБРАХА...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik