Румен Радев се срещна с председателката на парламента на Азербайджан


Дата: 08/05, 21:48

Кадър Нова тв

Президентът Румен Радев проведе среща с председателката на парламента на Република Азербайджан проф. Сахиба Гафарова. Държавният глава е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега Илхам Алиев, предава Нова тв. 

По-рано днес двамата президенти разговаряха на "четири очи" в резиденцията „Загулба“ до столицата Баку. Също така подписаха документ за укрепване на сътрудничеството между България и Азербайджан. В тяхно присъствие бяха подписани още и Меморандум за разбирателство между държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR и „Асарел инвестмънт“ ЕАД, договор за съвместно опериране между „България Еър“ и Азербайджанската национална авиокомпания по линията София-Баку-София, като възобновените директни полети ще започнат да се изпълняват през следващите месеци, Меморандум за разбирателство между Министерството на иновациите и растежа на България и Министерство на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан за сътрудничество в областта на технологичните иновации и научноизследователската и развойна дейност, които поставят основата на съвместни проекти и инициативи на правителствено и бизнес ниво.

"Свързват ни отношения, основани на традиционно приятелство, разбирателство и взаимно доверие. Водим политико-стратегически диалог на високо равнище", заяви българският президент Румен Радев на съвместна пресконференция с азербайджанския си колега Илхам Алиев. 

"Азербайджан се превърна във важен и ключов партньор за България в енергийния сектор и играе ключова роля за диверсификацията на газовите доставки за страната ни", заяви Радев.

"През есента на 2022 г. с участието на президента Алиев започнахме да използваме газопреносната мрежа между Гърция и България в град София, като по този начин свързахме Южния газов коридор с Централна и Източна Европа", добави президентът Радев.

Днес държавният глава разговаря още и с български специалисти, работещи в областта на спорта в Азербайджан. В Баку президентът Радев положи венци пред паметника на Гейдар Алиев и на Алеята на мъчениците.

По време на посещението си в Азербайджан българският държавен глава бе придружаван от съпругата си Десислава Радева.

БТА



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 20 май рожден ден има Александра Сърчаджиева
Дата: 20/05, 00:28

20 май 1570 г. - Картографът Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас
Дата: 20/05, 00:09

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 00:00

На 22 май в седем секции в Северна Македония ще има повторно гласуване на парламентарните избори
Дата: 19/05, 23:46

Дерменджиев: Нищо от планираното не ни се получаваше
Дата: 19/05, 23:301 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия