Синдикалист: Очертаващата се конфигурация на управлението не е в полза на минималната работна заплата


Дата: 23/05, 21:07

снимка Булфото

"Пари винаги има, това е лесният отговор, но оттам нататък отиваме на това как се определя минималната работна заплата. В закона пише, че тя трябва да е равна на 50% от средната работна заплата. Това беше един запис в закона, който беше направен преди 2 години. Той беше по предложение на БСП, то беше и по-добро, но го развалиха в пленарната зала. Има европейска директива за определяне на адекватна минимална работна заплата", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той сподели, че когато работодателите скачат срещу тази директива, КТ "Подкрепа" също скача.

"Абсурдно е ние да постигнем съгласие. Но това, което ни обединява и едните, и другите е, че в механизма за определяне на минималната работна заплата трябва да има повече възможности за преговори между нас с работодателите. Тук големият проблем е, че по тази проблема ние сме недоговороспособни. Ние не сме в състояние да произведем продукт. Ако ползваме по-съвременни данни, ще получим други числа, различни от това, което правителството е предвидило като минимална работна заплата", допълни Манолов за Bulgaria ON AIR.

Самият той не е оптимист за предстоящите избори.

"Не знам доколко политиците са в състояние да излъчат стабилно управление. Очертаващата се конфигурация не е в полза на минималната работна заплата. С "Възраждане" никой не иска да говори по тези теми. Не знам "Има такъв народ" каква позиция биха заели, защото не сме имали подобни обсъждания с тях, те са с много разностранен политически профил, трудно е да се предположи реакцията им", подчерта президентът на КТ "Подкрепа".

По думите му служебен кабинет не може да реши проблема.

"Размерът на минималната работна заплата за другата година трябва да бъде определен през септември тази година. А всички помним какво се случи с бюджета за текущата година. На фона на всичко, което се задава, размерът на минималната работна заплата няма да е най-големият проблем. Политическата нестабилност е вредна за държавата", добави Димитър Манолов.

Според него ВУЗ-овете имат достатъчно причини за протестите: "Разбирам ги, на тяхно място най-вероятно щях да постъпя по същия начин. Само не разбрах защо те тръгнаха на конфронтация с нас. Това е налудничаво, имаше хора, които затрудняват нормалния разговор", посочи Манолов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мелони отправи ултиматум към Путин
Дата: 16/06, 17:39

Соломон Паси нахлу в студиото на БНТ и втрещи Георги Любенов и Етиен Леви
Дата: 16/06, 17:30

Без ток във Варна в понеделник ще са
Дата: 16/06, 17:19

25 души са заразени с ужасна болест във Варна
Дата: 16/06, 17:16

Катастрофа между автобус и мотор на магистрала "Тракия"
Дата: 16/06, 17:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия