Любо Нешков: Орбан е сърцето, душата и финансистът на омразата на Македония срещу България


Дата: 13/09, 09:56

Кадър БТВ

Унгарският премиер Виктор Орбан отива на посещение в Скопие

"Няма нито дипломация, нито отношения, нито реални стъпки за сближаване, и то не само към България, а към целия ЕС", заяви в "Тази  сутрин" журналистът Любчо Нешков във връзка с посещението на президентката на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова у нас, предаде 24 часа.

Тя не идва за официална среща, а за да операта „Набуко", която ще бъде изпълнена в София от гостуващите балетисти на Националната опера и балет на РСМ. Нешков обясни, че РСМ "блокира на процесите, проявява отказ от преговорната рамка, а празното пространство се попълва със съюз между Белград, и Букурещ. Зачерква се коридор 8 - Скопие смята, че е безсмислен и че трябва парите да отидат за магистрала към Белград.

Властта същевременно комуникира с Русия, с Беларус, с Иран", а освен това "рисковете от дестабилизация в региона са големи". "Изолацията на Северна Македония се задълбочава, а посещението е с поскоро декларативен характер - зад заявленията, че евроинтеграцията е приоритет, стои нищо", посочи журналистът Иван Георгиев. Той уточни, че "зад това, което наричаме културна дипломация, стоят събития и действия, които говорят точно обратното".

Георгиев обясни, че "в Скопие на закрити врати се смени състава на историческата комисия - тази комисия беше създадена след подписването на договора за добросъседство - тя трябваше да реши споровете за историята". "Правили сме много интервюта с Драги Георгиев - 7 години беше председател на тази комисия. Той пазеше интересите на държавата си, но той нямаше омраза към България, той подхождаше като историк. Сега ситуацията е коренно различна - с промените на тази комисия беше  поставено началото на нейния край - част от тези хора са захранени с омраза към България, с искрена неприязън. Митко Панов например неведнъж е заявявал, че промяната в учебниците цели да промени самосъзнанието на младите, за да станат българи. Той твърди, че Василий не е би наричан "българоубиец", както и че Кирил и Методий нямат общо с България", обясни Георгиев.

Той допълни, че Митко Панов е "син на баща си" Бранко Панов - създателят на македонския медиализъм, македонското средновековие. "Според мен (премиерът на РСМ Християн) Мицкоски уби тази комисия", категоричен е Георгиев.

"Искам довечера да чуя какви сме ние - татари, фашисти, зверове, окупатори?", коментира още Нешков и допълни, че "този президент (Силяновска) критикува публикации в българските медии - тези автори след това са спирани по границата, става въпрос за Гоце Делчев". Попитан какво твърдят в Скопие за двустранните ни отношение, Нешков обясни, че "те не искат да комуникират с нас, защото нямаме стабилна власт, и щели да се обърнат към Франция.

Не знам дали Мицкоски е наясно, но във Франция има подписка за свалянето на Макрон, виждате ли каква перверзия е това?". Според Нешков Георгиев "е прав за комисията": "Това всичко е част от преориентирането на държавата да служи на чужди интереси, но те дори не са македонските интереси". Георгиев пък допълни, че "има натрупване на евроскептицизъм, които донякъде е разбираем - хората чакат и чакат, народа е лъган. Сега им казват, че няма да има преговори с България, защото няма стабилна власт.  Предното им правителство беше със същия наратив".

Той припомни, че първата среща на Силяновска беше с президента на Сърбия Александър Вучич: "Тя няма други срещи с държавни глави, с които да е говорила какъв ще бъде пътя на страната". Според кореспондента на bTV в Северна Македония посещението на Силяновска у нас е основната новина там. Медиите обаче не пишат, че ще има сериозни разговори за промени, а по-скоро опит за затопляне на отношенията.

"След по-малко от 2 седмици Виктор Орбан идва в Северна Македония", заяви още кореспондента и припомни, че унгарският премиер даде даде 500 млн. евро заем на Скопие, както и че бившия премиер на РСМ Никола Груевски, който беше свален от власт, избяга именно там.

"Целта е проста, ще използват днешното събитие за нападки срещу България. Имаше и обвинения, че не се държим културно.

Посещението на Орбан не е инцидент, не е дипломация.

Представяте ли си какво значат тези 500 млн. евро?

Орбан е сърцето и душата на агресията на Македония срещу България, той е финансиста на всички тези медии, които ни мразят", обясни още Нешков.

Той допълни, че Мицкоски отива да преговаря в Брюксел, "за да се изкара като жертва". "Кой е автора на това? Вучич - той постоянно повтаря от сутрин до вечер, че Сърбия е жертва, че светът е срещу нея, че я обвиняват в престъпления, които иначе е извършила", заяви още журналистът. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Григор след победата: "Благодарен съм на Новак. Без него това нямаше да стане"
Дата: 18/09, 05:00

Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 04:20

Топло, но ветровито в сряда
Дата: 18/09, 04:00

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 18/09, 03:10

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 18/09, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия