Старите жилища поскъпват най-бързо в този български град


Дата: 10/10, 13:59

Кадър Гугъл мапс

Сред големите градове на страната най-много са поскъпнали жилищата ново строителство в София – с 20,1% за година, показват данни на Националния статистически институт.

При старото строителство най-голямото покачване на цените е във Варна – с 19,3%, пише "Труд". 

Русе отново се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата, след като през предходното тримесечие първото място беше за Варна. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в Русе са с 22,1% по-високи спрямо същия период на миналата година.

От НСИ не са обявили данни за поскъпването при новото строителство в крайдунавския град, но явно то е съществено, тъй като при старото строителство ръстът на цените е с 14,1% за година.

Поскъпването на имотите в останалите пет големи града с над 120 хил. жители също е значително. Покачването на цените на жилищата в София, Варна, Бургас и Стара Загора е много близко. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Бургас с ръст от 16,7% за година. Второто място се дължи на голямото повишаване на цените както на новото, така и на старото строителство. Новите жилища в Бургас са поскъпнали с 16,5%, а при старото строителство повишението на цените е с 16,7%.

Бургас е градът с най-малка разлика в поскъпването на новите и съществуващите жилища.

На трето място след Русе и Бургас по общо покачване на цените на жилищата е София с 16% за година, показват данните на НСИ. В столицата цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 13,1% за година, а поскъпването на новото строителство е с 20,1%.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Варна с общ ръст на цените с 15,9%. Цените на новите апартаменти и къщи в морската столица са нараснали с 9,4%, а на съществуващите жилища - с 19,3%. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъж представящ се за иподякон нахлу в СОС и нападна съветниците: Всяка събота правите оргии!
Дата: 10/10, 16:29

Като две капки вода: Звезда на “Биг Брадър“ разпали горещ дебат
Дата: 10/10, 16:26

Обявиха годините за взимане на пенсия след навършване на 65 години в България
Дата: 10/10, 16:222 Коментара

Есенният салон на изкуствата 2024 се открива на 12 октомври във Варна
Дата: 10/10, 16:18

Пепи Бакърджиев се възмути от българските родители на тренировка
Дата: 10/10, 16:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия