България сякаш нарочно гони глобалния бизнес с грешна данъчна политика


Дата: 07/05, 11:19

Кадър Факти

България въведе правилата за облагане с глобален минимален данък на големите мултинационални и национални групи предприятия в самия край на 2023 г. Това се случи след традиционните за българския законодателен процес дълго забавяне, липса на открито публично обсъждане и промени в гласуваните текстове „на коляно“ в последния момент. Това се казва в анализ на Експертния клуб за икономика и политика, предаде Факти.

Темата остана скрита от широката общественост, от една страна, под маската на поредните изисквания, наложени на България от ЕС. От друга страна, въвеждането на такъв допълнителен данък се привидя като добра възможност за събиране на допълнителни бюджетни приходи чрез инструментариума на националния допълнителен данък, пишат още експертите.

Според тях, това ударно и недиалогично въвеждане на глобалния минимален данък бе водено от разбирането, че корпоративното данъчно облагане в България е много ниско. По тази причина бе решено, че не само България трябва да въведе национален допълнителен данък, но и не трябва да се прилагат предвидените както от разработките на ОИСР по проекта Pillar Two, така и от Европейската директива облекчения.

"Предположението за ниското корпоративно данъчно облагане в България е мит, а страната ни е единствената (!) страна в ЕС, която е въвела национален допълнителен данък, без да предостави предвидените за тази цел облекчения и изключения", се казва в анализа.

Какви са проблемите?

В България битува погрешното схващане, че ефективното облагане на бизнеса у нас е ниско – в глобален мащаб 54% от печалбите на големите мултинационални групи се облагат с ефективна данъчна ставка, по-ниска от 10%.

България е единствената държава в ЕС, която е въвела национален допълнителен данък, но не е позволила пълното облекчение за съществена стопанска дейност.

България е единствената държава в ЕС, която е въвела национален допълнителен данък, но не е приела изключението за по-дребни случаи „de minimis“.

Всички 18 държави от ЕС, които вече са въвели 15%-ния данък, са предвидили облекчения за съществена стопанска дейност или изключението за по-дребни случаи „de minimis“, но не и нашата страна. Отделно балтийските държави, Полша, Словакия, Португалия, Малта и Кипър са отложили имплементирането на правилата за глобалния данък с 6 години.

Така страната ни е поставена в неизгодна ситуация по отношение привличането на чуждестранни инвестиции и стимулирането на водещите български индустриални групи към международно разрастване.

Какво може да се направи?

Все още не е късно допуснатите грешки в имплементирането на глобалния минимален данък в България да се поправят чрез кратка промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане. Дали това ще стане, зависи от депутатите в новия парламент, които ще бъдат избрани на 9 юни.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Той направи направи последното интервю с Тодор Живков във "Всяка неделя" и проговори за Кеворкян
Дата: 19/05, 19:20

Милица Гладнишка: Станах сервитьорка и спасих кариерата си
Дата: 19/05, 19:14

Пешеходец е загинал, пометен от 27-годишен с БМВ на дом "Младост" във Варна
Дата: 19/05, 18:592 Коментара

Леден душ за абитуриентските балове около 24 май обяви НИМХ
Дата: 19/05, 18:54

Свидетели на ужаса на дом "Младост" във Варна: Пешеходец е под БМВ-то в изкопа
Дата: 19/05, 18:441 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия