ЕС забранява 3 руски медии и чешки сайт, свързан с Русия, заради пропаганда на война


Дата: 17/05, 16:56

Пиксабей

Съветът на ЕС съобщи, че е решил да спре разпространението в Европейския съюз на още четири руски медии, които разпространяват руска пропаганда и подкрепят руското военно нападение срещу Украйна. Засегнатите са сайтът "Гласът на Европа", агенция РИА Новости, вестниците "Известия" и "Росийская газета".

Тези организации са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са от съществено значение и средство за подкрепа на войната срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните й страни, се посочва в съобщението. Одобрените мерки няма да попречат на тези медии и техните служители да извършват дейности в ЕС като изследвания и интервюта, пише БТА.

Според Съвета на ЕС Русия участва в постоянна международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на факти, за да оправдае своето пълномащабно нападение срещу Украйна и да усили стратегията си за дестабилизиране на съседните държави и страните от ЕС. Допълва се, че подобни действия многократно и последователно са били насочени срещу украинската държава, украинците и европейските политически партии, особено в навечерието на избори, както и срещу гражданското общество, търсещите убежище, етническите малцинства в Русия, сексуалните малцинства и европейските демократични институции.

През март 2022 г. ЕС реши да спре разпространението на т. нар. медии "Russia today" и "Спутник". През декември същата година към забранителните списъци бяха добавени НТВ/НТВ Мир, "Россия 1", телевизиите REN и "Первый канал". През юни 2023 г. бе взето решение да бъдат добавени "RT Balkan", "Oriental Review", "Царград", "New Eastern Outlook" и "Katehon".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 16:50

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 16:40

Влак блъсна човек край Варна
Дата: 01/06, 16:251 Коментар

Пулмолог: Хроничната кашлица води пушачите при нас
Дата: 01/06, 16:11

Застреляха политик преди изборите в Мексико
Дата: 01/06, 15:592 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия