Вирусологът Мира Кожухарова: Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза


Дата: 19/09, 08:48

кадър и видео: Нова тв

Тя сподели наблюденията си, че след предупрежденията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.

"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет", заяви в ефира на "Събуди се" вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

„Въпросът е разрешен. Основната идея на разкриването на COVID зоните е да се улесни достъпа на хората, които не са тежко болни, до медицинска помощ, така че те да не се самолекуват вкъщи. Мисля, че това ще бъде облекчение и за хората, и за болниците. Фактически въпросът е уреден”, обясни тя.

Според нея проследяването на здравословното състояние трябва да се извършва от служители в COVID зоната. Право на безплатни медикаменти ще имат и тези, които не са здравно осигурени, посочи още съветникът на здравния министър.

„Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза”, посочи проф. Кожухарова.

Тя посочи, че процентът на тези, които се отказват от ваксинацията след първата доза, не е висок. Епидемиологът изрази надежда, че здравното министерство ще преосмисли позицията си за третата доза.

„Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет. Третата доза във всички случаи е необходима за тези с подтисната имунна система по някакви причини. При тях имунитетът след имунизация е по-слаб”, обясни проф. Кожухарова. Тя посочи, че в САЩ е взето решение и за реимунизация за определена група хора.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тази снимка на знаменит българин като малък умили зрителите
Дата: 19/04, 21:31

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 21:20

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 21:20

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус
Дата: 19/04, 21:15

Ето в кои области у нас са потвърдени случаи на коклюш
Дата: 19/04, 21:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия