Бизнесът: Търговската надценка на хляба нарушава основни принципи на пазарната икономика


Дата: 10/05, 10:02

Снимка Pixabay
           
Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви, когато интересите по веригата не са балансирани.

Това заяви пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от парламента 15% таван на търговската надценка за три вида хляб при оставащ 0% ДДС.

Той критикува "безобразния начин, по който стана тази промяна – през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта" и без обществено обсъждане. По думите му, по недопустим начин се погазват основни принципи и закони на правовата държава.

Вълканов предупреди, че това може да бъде опасен прецедент и че в условията на популизъм цели стокови групи биха могли да попаднат под подобно ограничение.

"Отварят се вратички. Отваря се Кутията на Пандора. Това би означавало да нарушим основни принципи на пазарната икономика."

Така според него отиваме в хипотеза държавата да ни казва какво да ядем и откъде да го купуваме.

Относно фиксираната търговска надценка в определен процент Николай Вълканов отбеляза, че ако надценката, която фиксира държавата, е под разходите на търговеца, той ще бъде демотивиран да продава тази стока или ще компенсира, вдигайки цената на нещо друго.

Какво би попречило на производителя и доставчика на хляб да вдигне доставната цена на хляба, попита Вълканов. Производителят може да продължи да вдига цената, както си иска, подчерта той.

Това, че се фиксира надценката при крайния търговец, няма да доведе до спад на цените, категоричен е изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия.

По данни на НСИ за последните 10 години потреблението на хляб спада с една пета, напомни той.

Преди 30 години сме гледали подобни мерки и това завърши с режим на тока и купони за хляб и олио, изтъкна Вълканов и изрази надежда текстовете "да бъдат преразгледани, прегласувани и да отпаднат".

България е сред държавите в ЕС с най-висок дял на продажби в промоция – около 40%, и при това положение е абсолютно безсмислено да се говори за каквито и да било инициативи и мерки определени продукти да се продават на по-ниски цени, обобщи той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Таня Боева: Изпаднах в клинична за смърт. Цяло чудо е, че съм жива днес
Дата: 20/05, 21:02

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 21:00

Акад. Румен Ралчев за катастрофата до Аксаково: Изключено е автомобилът на НСО да е бил неизправен
Дата: 20/05, 20:59

Байдън за заповедта за арест на Нетаняху: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"
Дата: 20/05, 20:50

Полицията в Силистра залови извършител на жестоко убийство
Дата: 20/05, 20:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия