Шест личности са новите почетни граждани на Варна


Дата: 29/07, 15:53

Шест личности са новите почетни граждани на Варна. Техните номинации бяха одобрени с единодушие на днешното заседание на местния парламент.

Най-високото признание на обществеността на града получават командирът на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ кап. II ранг Николай Данаилов, селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев, историкът и изследовател Борислав Дряновски. Със званието „Почетен гражданин на Варна” ще бъдат отличени също народният музикант Димитър Стойков, създателят на благотворителна кампания за събиране на капачки „Аз вярвам и помагам“ Владислав Николов, както и Сия Папазова – една от емблемите на културния живот на Варна.

Борислав Дряновски, историк и изследовател, автор на поредица книги, е отличен за цялостния му принос към историята на града и страната ни и по повод неговата 80-годишнина.

Съветниците гласуваха командирът на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ кап. II ранг Николай Данаилов да бъде удостоен със званието за неговите безспорни усилия и постигнати ярки резултати в развитието на военноморското, морското и посланическото дело в нашия град.

Одобрена бе и номинацията на народния музикант и носител на множество награди като акордеонист Димитър Стойков за неговата дългогодишна и богата творческа дейност, допринесла за обогатяване на фолклора в страната ни.

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му професионализъм и за постигнатото историческо второ място на ПФК „Черно море“ в елитното първенство.

Със званието „Почетен гражданин на Варна” ще бъде отличена и Сия Папазова, виден общественик, драматург, театрален педагог и критик, един от създателите на Детско-юношеския театър “Златното ключе”, за активното ѝ участие в развитието и популяризирането на културата във Варна, за дългогодишната ѝ творческа дейност и голям принос в обществения живот на града.

Голямото признание получава също Владислав Николов, създател на първата в България благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените и новородени бебета „Аз вярвам и помагам“, с чиято помощ са купени множество медицински апарати, уникална детска неонатална линейка и специализиран мобилен пункт за кръводаряване.

Общинските съветници одобриха и номинацията за удостояване с почетен знак „За заслуги към Варна“ – златен на Любка Тодорова, дългогодишен секретар на НЧ „Просвета 1927“, за приноса ѝ за развитието на културната институция и за богатия събитиен календар в район Аспарухово.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени от кмета и от председателя на Общинския съвет на тържествена церемония от 20:00 часа в Летния театър на празника на Варна – 15 август.

Началото на традицията за удостояване с почетни звания е поставено през юни 1879 г, когато кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, е бил отличен за заслугите му към морския град. Оттогава до днес над 175 души са удостоени със званието „Почетен гражданин на Варна“. Отличените със званията се вписват в Почетната книга на Общината.

-------------------
Близо 80 000 лв. ще отпусне Община Варна за възстановяване на щетите от пожара в ДКЦ III в кв. „Владислав Варненчик“. Решението беше взето с 44 гласа „за“ и 2 „въздържал се“ на днешното заседание на местния парламент. Пожарът, който избухна на 7 юли, нанесе сериозни материални щети на третия етаж на едното крило на сградата. Пострадали са основно дентални кабинети, които се отдават под наем. Част от наемателите са предприели действия за ремонтиране на помещенията, но са необходими финансови средства за цялостното обновяване на пострадалия етаж, стана ясно на заседанието.

Общинският съвет гласува промяна в капитала на други две лечебни заведения във Варна. Съветниците дадоха съгласието си да се увеличи капиталът на Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ чрез непарична вноска за медицинска апаратура за пренатална диагностика и неонатологични грижи. Предстои промяна на капитала и на ДКЦ „Чайка“ с 35 880 лв., представляващи стойността на отпуснатите от общинския бюджет средства за обследване и изготвяне на необходимата документация за кандидатстване по Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“.

На днешното заседание съветниците разгледаха и предложение на кмета за увеличение на средствата по Капиталовата програма  във връзка с реализирането на проекти, за които Община Варна ще използва финансиране по Националната инвестиционна програма на Министерство на финансите за общински проекти през 2024 година. За изпълнението на проектите е необходимо изготвяне на комплексен доклад за оценка на съответствието на обща стойност малко над 268 хил. лева. Предложението не получи подкрепата на мнозинството в местния парламент.

Съветниците дадоха съгласието си за компенсирана промяна по бюджета на Община Варна, свързана с приюта за безстопанствени животни в с. Каменар. В тазгодишния бюджет са заложени 20 хил. лева за придобиването на контейнер, какъвто на по-късен етап е дарен на кучкарника. Затова бе решено тези средства да бъдат пренасочени за закупуване на ветеринарномедицинска апаратура.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Идва нов дълъг уикенд и масово България се изнася в Гърция
Дата: 08/09, 17:27

ЦРУ: През 2022 година имаше истински риск Русия да използва ядрени оръжия в Украйна
Дата: 08/09, 17:22

От 1 януари 2025 година от 3 до 8 пъти скача тази такса за собствениците на жилища
Дата: 08/09, 17:091 Коментар

Костадинов обясни защо не отива да живее в Москва и посочи: Еничарите трябва да се унищожават
Дата: 08/09, 16:531 Коментар

Стана милиардерка
Дата: 08/09, 16:36

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия