Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим


Дата: 04/05, 15:09

Стопкадри Туитър

Това, което всички християни очакваха днес, вече е факт.

Благодатният огън слезе на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Надеждата на всички християни - Благодатният огън, слиза в Кувуклията. Това е параклисът в центъра на църквата "Възкресение Христово" над пещерата на Божи гроб. Там се съхранява плочата, под която е било погребението на Иисус Христос. Огънят бе измолен от Йерусалимския Патриарх Теофил III.

Тази година, заради усложнената обстановка в Израел, българска делегация нe пътува за посрещането на огъня. Румънската църква предвижда да вземе Благодатния огън от Йерусалим. Божественият огън ще бъде донесен в страната ни от отец Кирил Синев, който обгрижва духовно българската общност в Букурещ. Както вече стана традиция, за десета поредна година, Благодатният огън ще бъде донесен от летището в румънската столица пред катедралата в Гюргево от румънски духовници, пише БГНЕС. 

Представители на Русенската митрополия ще го пренесат през Дунав мост около 20.00 часа. Веднага след влизането му на българска територия, той ще бъде предаден на духовници от Варна, Силистра, Попово, Разград, Тутракан и др. До полунощ ще бъде разпространен и в храмовете в цялата страна. По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а причината за това е близостта на тези градове.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светилище. 

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, за да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени. 

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе“!

#BREAKING In the temple of the Resurrection of Christ in Jerusalem, the Holy Fire descended. pic.twitter.com/YzL9GAjutK

— The National Independent (@NationalIndNews) May 4, 2024

#WATCH : Footage of the descent of the Holy Fire in the Church of the Holy Sepulcher in Jerusalem.#HolyFire #HolySepulcher #Jerusalem pic.twitter.com/JdoKcvJJI8

— upuknews (@upuknews1) May 4, 2024


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по брой на жени лидери
Дата: 18/05, 12:281 Коментар

Домусчиев: Гласът на жените предприемачи остава нечут, време е това да се промени
Дата: 18/05, 12:092 Коментара

Хилъри Клинтън отново е в България
Дата: 18/05, 11:523 Коментара

ЦСКА-София с глоба и предупреждение за изваждане от евротурнирите
Дата: 18/05, 11:35

"Фуния“ се спусна от небето над Варна и озадачи синоптиците
Дата: 18/05, 11:271 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия