Проф. Ива Христова: Западнонилската треска може да доведе до менингоенцефалит


Дата: 17/06, 09:56

Снимка Булфото, архив

Широко разпространените комари в България са безобидни. Те могат да пренасят евентуално западнонилска треска, която е рядка. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Западнонилската треска е фебрилно заболяване и обикновено преминава леко. "В единични случаи, когато имунитетът е отслабен, може да доведе до засягане на централната нервна система – менингоенцефалит", поясни тя.

Азиатският тигров комар е представител на т.нар. инвазивни комари, които пренасят редица заболявания в тропическите страни – денга, чикунгуня, жълта треска, от които най-разпространена е денгата. В последните години със затоплянето на климата ареалът на разпространение на тигровия комар се разшири силно на север и обхвана южната част на Европа. В България циркулира вече от няколко години, обясни проф. Христова.

От началото на годината в нашата страна са засечени четири случая на денга. "Глобалното увеличение на болните от денга води до увеличение на вносните случаи у нас – хора, които са се разболели в тропическите страни и са развили заболяването тук. Когато имаме този комар, който единствен може да пренася вируса причинител на денгата, тези вносни случаи могат да станат източници на инфекция за останалите хора. Болните у нас се хоспитализират и изолират и такава опасност няма", успокои експертът.

В общия случай денгата протича като фебрилно заболяване – с главоболие, болки в мускулите и ставите, повишаване на температурата и много силни и продължителни болки в костите. "Но има случаи, в които може да протече като вирусна хеморагична треска, с кръвоизливи по кожата и по вътрешните органи, или като шоков синдром – тежко състояние с клиника на шок. Това обаче са единични случаи", допълни проф. Христова.

За да се ограничи популацията на комари, трябва да се извършва периодична и редовна обработка на площите около водоемите и парковите пространства в градска среда. Добре е това да се случи преди да се развие възрастният комар – т.нар. ларвицидна обработка, подчерта тя. Обилните валежи и задържането на вода в естествени образувания е предпоставка за развитието на комарите.

При пътуване в страни, в които има опасност от развитие на болест, пренасяна от комари, туристите трябва да избягват местата, които не са третирани срещу комари и в които има гъста растителност. Задължително трябва да се използват репеленти или таблетки, които се използват и за лечение. "Най-важното е, ако се развие температура след посещаване на такива места, това да се свързва с комари и да присъства в анамнезата“, посъветва проф. Христова.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кадри от въздуха на Витоша показаха морско създание в леда
Дата: 26/06, 12:55

1,3 млн. лева и 272 златни монети иззеха от дома на варненски общински съветник
Дата: 26/06, 12:49

Възрастен човек бере душа след като се преби с мотопед
Дата: 26/06, 12:48

МОН обобщи: Десетокласниците едва смятат и не познават значението на думите
Дата: 26/06, 12:361 Коментар

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 12:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия