Президентът на Хърватия се извини на България за "само българите са по-зле"


Дата: 02/05, 11:36

Кадър: Уикипедия

Хърватският президент Зоран Миланович каза, че с изказването си, че Хърватия е „на дъното на ЕС след изтеглянето на европейски пари и че само България е по-зле“, той не е обидил българите, а се е подиграл на хърватското правителство, което прави на „глупаци” своите граждани.

По време на посещението си в Златар в събота Миланович каза, че "Хърватия е дъното на Европейския съюз, само България е по-зле" и че "всеки ден се молим на Бог България да остане последна и нищо да не й се случи, защото иначе Хърватия става номер едно в тази класация", след което според хърватските медии българите са поканили на среща хърватския посланик в София Ясна Огненовац и са изразили недоволството си, съобщава порталът Indeks изданието на агенция Хина, цитира "Труд".

От МВнР в България изразили пред хърватския посланик "дълбоко разочарование от изявлението на президента Миланович", където са подчертали, че "изявлението е неприемливо за България и не е в съответствие с отличните двустранни отношения между Хърватия и България". От институцията са посочили, че се надяват "хърватското правителство да се дистанцира от това изявление".

„Не съм обидил българите, но се подиграх на някои елементи от хърватското правителство, които ни правят на глупаци“, каза хърватският държавен глава и добави, че и преди е критикувал страната по темата за тегленето на европари.

„Звучи ли по-добре, че Сингапур е последният, който тегли пари?“, попита той и добави „можем ли да кажем, че Хърватия се моли Сингапур да бъде последният, който тегли пари“. „Това по-добре ли звучи? Но Сингапур не е европейска държава. Следователно някой трябва да е последен. Това е България, а Хърватия е предпоследна“, каза Миланович и напомни, че това са „статистически данни“.

"Това е подигравка, за съжаление, за сметка на някои в Хърватия, които ни изкарват социален случай, които не могат да вземат достатъчно европейски средства, затова сме предпоследни. Обикновено се гледа кой е последен. България е последна, винаги е последна (...)Хърватия е предпоследна“, каза Миланович.

„И това е факт, който съм го подчертал около десет пъти. Алилуя (...)Това са факти, които трябва да се обсъждат в политиката, защото са много релевантни данни. Защо Хърватия е предпоследна. Защо не е пета от долу, или пета отгоре надолу, защо никой не носи отговорност за това“, добави той.

Накрая той каза, че никой не се моли България да пропадне, а изказването му е версия на американския виц за федералния щат Арканзас, който „моли Господ Мисисипи, която е най-беден, да е добре", защото иначе Арканзас става последен в класацията. 

„За да знаете това, трябва да прочетете нещо в живота, а не да се занимавате със селски скандали“, каза Миланович. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Барикадиралият се пловдивски полицай се е предал доброволно
Дата: 17/05, 07:15

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 07:10

Състоянието на пострадалата при катастрофата с кола на НСО остава тежко
Дата: 17/05, 07:06

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 17/05, 05:30

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 05:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия