Фицо предположил преди месец, че може да убият висш представител на управляващите


Дата: 16/05, 14:29

Снимка Уикипедия
           
Словашкият премиер Роберт Фицо, който беше прострелян преди ден, заяви във видеообръщение в социалните мрежи още през април, че се засилва разочарованието на част от обществото, което е недоволно от резултатите от президентските избори в страната, разпалвано от някои словашки медии и това може да доведе до убийството на някой от политиците в правителството, предаде РИА Новости.

„Правителствените политици биват псувани неприлично по улиците, просто чакам това разочарование, което интензивно се задълбочава от медии като Dennik N, Sme и Aktuality, да доведе до убийството на някой от първите правителствени политици. И нито един милиметър не преувеличавам“, каза Фицо във видеообръщение, публикувано на 10 април на страницата му във Фейсбук, пише Fakti.bg.

Според премиера разочарованието на част от обществото е провокирано от резултатите от президентските избори в Словакия, на които спечели Петер Пелегрини, а не либералният кандидат Иван Корчок, който беше подкрепен от част от избирателите.

Опитът за убийството на словашкия премиер Фицо беше извършен в сряда от 71-годишния писател Юрай Синтула след заседание на правителството в град Гандлова, на 190 километра от Братислава. Премиерът бе транспортиран с хеликоптер до болницата. От МВР съобщиха, че състоянието на Фицо е критично. По време на покушението нападателят е стрелял пет пъти по шефа на кабинета, докато премиерът искал да поздрави хората. Според МВР стрелецът е бил мотивиран политически.

Фицо многократно се е противопоставял на доставката на оръжие за Украйна и също така е заявявал, че ще блокира членството на Украйна в НАТО, тъй като това би означавало началото на Третата световна война. Според Фицо конфликтът в Украйна е започнал още през 2014 г. с „невъзмутимото поведение на украинските неонацисти“ и Русия е била подведена да вярва, че НАТО ще спре да се разширява.

Премиерът на Словакия също се обяви против изпращането на военни в Украйна.

Според него евентуалното изпращане на войски на НАТО в тази страна би довело до ескалация на конфликта. Фицо заяви още, че Словакия не е от страните, които са заинтересовани да създават враг от Русия.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 06:20

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 06:00

Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия
Дата: 01/06, 05:30

Бешикташ гледа към Десподов
Дата: 01/06, 05:00

Високи температури в събота
Дата: 01/06, 04:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия