Важна фигура ДПС-Доган е прихваната от ГДБОП и НАП в мащабна схема за източване на ДДС


Дата: 21/08, 20:35

Кадър ФБ

Политикът от обкръжението на почетния председател д-р Ахмед Доган, опъвал чадър над измамниците, е ползвал джип "Range Rover", както и жилище в София, собственост на фантомни фирми, предаде Епицентър.

Зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов е прихванат в схема за източване на ДДС в особено големи размери. Политикът от обкръжението на почетния председател д-р Ахмед Доган, опъвал чадър над измамниците, е ползвал джип "Range Rover", както и жилище в София, собственост на фантомни фирми, предаде Епицентър. 

 

Тава стана ясно  от специален брифинг на старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП и Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП, които обявиха, че при съвместна операция ГДБОП и НАП са разбили схема за укриване на данъци в големи размери от търговия със зърно и торове.

 

Над 11 млн. лв. от невнесен корпоративен данък и ДДС са успели да източат шестима от бандата след сделки със зърно и торове у нас и в чужбина. Престъпната организация е действала от 2021 г. като бандата е имала политически чадър именно от политика на ДПС.

 

"На 9 август стартира операция на територията на София, Монтана, Враца и Плевен за документиране на престъпната дейност за неутрализиране на престъпната група, която е изградила верига от фирми, чрез които се ощетява дъжавния бюджет", посочи старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП.

 

Това, което е установено от разследващите е, че за периода 2021 до средата на тази година от дейността на групата е нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет - близо 11 милиона лева. Досъдебното производство се ръководи от Софийската градска прокуратура и към момента действията по разследването продължават.

 

В хода на операцията са претърсени 27 адреса, задържани са 9 души, като за някои от тях е взета мярка "задържане под стража".

 

С повдигнати обвинения и привлечени към наказателна отговорност са шестима души, трима от които са с мярка "задържане под стража, едно лице е с подписка и две са с парична гаранция - всички мерки са постановени от СГС и потвърдени вчера от САС.

Става въпрос за дедесари, които са източвали хазната, нанасяйки тежки загуби на бюджета, изтъкна старши комисар Калин Литов.

 

При обиските е иззет джип "Range Rover", ползван от депутат, подчерта Литов.
Според източници от разследването, с които Епицентър. бг разговаря, става въпрос за Джейхан Ибрямов, зам.-председател на ДПС.

 

Собственост на една от фирмите, през които са вършени измамите, се оказва именно иззетият джип "Range Rover", както и жилище в София, които са ползвани от Джейхан Ибрямов.

Преди месец и половина Ибрямов е пристигнал в "Росенец" на среща с почетния председател д-р Доган с джип, който съвпада с иззетия. Видео може да видите ТУК. (Цената на нов джип от тази марка и този клас е около 200 000 евро). 

С разрешение на СГС този джип е иззет от Джейхан Ибрямов.
Във вторник на срещата с почетния председател в "Росенец" Ибрямов вече не е бил с въпросния джип. 

 

Схемата е действала по две направления - по едното са спестени дължимите данъци при търговия със зърнени култури, а по второто направление хазната е ощетена е при търговия с торове.

 

Бандата имала строга йерархия.Тарторът разпределял задачите. Някои се занимавали само с търсене на мулета, на които да се регистрират фирми. 

„Използвана е сложна схема, която е направена така, че да се прикрият получателите. Създадена е възможност да се купува и продава зърното без каквито и да било документи. Част от зърното е продавано на нашия пазар, но е и било изнасяно извън България“, посочи Калин Литов.

В хода на разследването са установени лица, които са били пълномощници на фирмите. За период от почти две години едно от лицата е изтеглило на каса сумата от 57 милиона лева – пари, които са служили да се създава привидност на сделките, че всичко е легално.

Парите са били превеждани по сметките на фирми, които са контролирани от организирана престъпна група, и още същия ден са били изтегляни на каса“, обясни Калин Литов.

Част от парите, които са генерирани, са инвестирани в недвижима собственост и луксозни автомобили. Единствената цел е била да се прикрие собствеността и произхода на средствата.

На фиктивните собственици на фирми са плащани между 500 и 1000 лв. Фирмата купувала зърнени и маслодайни култури, но от неустановени производители. Така спестявали корпоративния данък от 10%. Тази продукция е на специален режим и за нея не се дължи ДДС.

"Групата се занимавала с изкупуване на селскостопанска продукция от производители. Тъй като продавачите са неизвестни, цените са подбивани. Създават се няколко фирми, собственост на малоимотни граждани, включително и граждани извън ЕС, с фиктивен стоков приход. Тези фирми нямат собствена земя, нямат аренда, не са получавали субсидии, не са плащали данъци, а вкарват в документи стокооборот в размер над 90 милиона лева. Така 9 милиона лева от корпоративен данък са спестени и присвоени. Узаконеният стокооборот се причислява към други фирми. Там вече има реални фирми с реална продукция, така се смесват потоците. Паралелно се търгува и с торове. За да не плащат ДДС, се използват фактури от фирмите от първото ниво, така резултатите за ДДС се регулират. Сключвайки фактури за нереални доставки е нанесена щета за около 2 милиона лева", обясни Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП.

Една част от парите са инвестирани в недвижими имоти и луксозни автомобили, стана ясно още думите на старши комисар Литов. С част от парите са купувани апартаменти, включително цяла сграда.

Фирмите са били създавани от малоимотни и неграмотни лица, като някои били и граждани на други страни. Според разследващите политикът, който е ползвал иззетият джип "Range Rover", е разпъвал чадър над ДДС-арите. Джипът е регистриран на една от разследваните фирми. Ибрямов обитавал и един от апартаментите, които са купени със спестените от данъци пари. 

 

Задържаните са български граждани, а разследването е от няколко месеца.

На този етап Джейхан Ибрямов не е обвиняем.

 

На 4 юли ДПС-Пеевски изключи Ибрямов от парламентарната си група заради решението му да гласува "въздържал се" (а после поправен вот на "Против") проектокабинета на Росен Желязков с мандата на ГЕРБ.

Фомралното обяснение за отстраняването му беше, че Търговищката организация на ДПС снела доверието си от него заради "създаване на раздор сред избирателите, създаване на конфликти в екипите".

Това е вторият случай в последните две седмици, в който хора от екипа на Доган поподат под ударите на разследващи органи

Преди седмица бяха повдигнати обвинения на Румен Гайтански - Вълка заради скандалния невърнат заем от близо 150 милиона лева от ББР, а самият той беше арестуван. 30 млн. от този заем е използвал почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, с които е покпивал залъжения към ТЕЦ-Варна и разноски по двата сарая, в които живее.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Млад мъж бе задържан под стража по обвинение в разпространение на наркотици във Варна
Дата: 12/09, 16:39

Във Варна започва XLII Международен конкурс за хорово пеене
Дата: 12/09, 16:38

Карбовски: Всички телевизии отрязаха този коментар за ДП
Дата: 12/09, 16:35

Петте районни кметства във Варна описват щетите от потопа
Дата: 12/09, 16:35

Осъдиха продавачка от Долни Чифлик, задигнала оборота на магазина
Дата: 12/09, 16:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия