Политолог: Политическата криза днес стигна своята кулминация


Дата: 03/07, 17:05

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

Това, че днес ГЕРБ не успя да намери подкрепа за кандидат-премиера си, надхвърля способността на партията да намери или не партньори. Българската политическа система се намира в дълбока криза вече няколко години, но днес тя достигна определена степен на кулминация. 

Това коментира пред Нова тв политологът Огнян Минчев. 

При настоящото разположение на обществените пристрастия за една или друга партия е ясно, че стабилно мнозинство и правителство е почти невъзможно да бъдат създадени. Това поставя проблеми не само пред политическата класа, която е амортизирана от кризата, но и поставя сериозни проблеми пред цялото общество у нас за това в каква посока трябва да върви България, за да излезе от тази криза и да съумее да преизгради своята политическа система, така че тя да защити интересите на страната, коментира той.

Ако допуснем, че ГЕРБ можеше да получи подкрепа от 120 + депутати за това правителство, напрактика кризата щеше да бъде отложена с няколко седмици или месеци, но това нямаше да реши проблема. Така че провалът на избора днес в парламента само ускорява развитието на кризисния процес, който освен фрагментацията показа и друг сериозен елемент - разцеплението в ДПС, посочи той.

Парламентарната група на ДПС може да се разцепи. Доган очевидно се е предоверил на Делян Пеевски, който впоследствие е овладял групата. ДПС представлява наистина сложна конструкция. Тя е партия, създадена от бившите комунистически тайни служби и затова е била подозирана винаги. Тя има зависимост от Турция. Има позиции в Брюксел и е партньор с нашите европейски и евроатлантически партньори. Затова развитието на кризата ще има значение и за българската политическа криза като цяло, коментира политологът. 

Решаването на  политическата криза минава през възникването на нови политически формации, уверен е той.

Не смятам, че третия мандат ще бъде реализиран. Няма кой да подкрепи този трети мандат, така че да бъде реализиран, завърши той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Имат ли пръст Илън Мъск, Маги Халваджиян и Иво Сиромахов в най-новото Криндж шоу на България
Дата: 06/07, 04:40

Слънчево в събота
Дата: 06/07, 04:00

Ренета Инджова празнува рожден ден
Дата: 06/07, 03:00

Най-красивите килими на света в Несебър за лято 2024
Дата: 06/07, 02:50

Посрещни лятото с телевизия от А1 на специална цена от 8,99 лв. на месец
Дата: 06/07, 02:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия