РЗИ: От 23 зони за къпане във Варна и региона, 22 са с отлични качества на водата за къпане


Дата: 25/06, 09:29

Снимка: Петел

Офицерският плаж във Варна е един от най-проблемните. Проблемът е близостта на Шокъровия канал, където заради незаконни зауствания, отпадни води, заедно с дъждовната вода се изливат направо в морето и го замърсяват. Към момента обаче на този плаж водата е чиста, отчитат от РЗИ-Варна, цитирани от БНТ.

Не такава е ситуацията в Кранево, където е установено биологично замърсяване на морската вода с ешерихия коли и чревни ентерококи. Най-вероятната причина за замърсяването е авария в пречиствателната станция в "Албена".

"Имало е аварийна ситуация, при която са изтекли пречистени отпадни води. Лабораторните резултати в района на аварията и на плаж "Централен" показват по-високо съдържание на чревни ентерококи. Важното е да следваме процедурата, разписана в законодателството, защото и трите плажа, които наблюдавахме имат води с отлично качество", съобщи д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ - Добрич.

Вторите резултати от пробите в Кранево ще излязат днес.

"Ешерихия коли и чревните ентерококи най-често тези причиняват стомашно чревни разстройства, както и заболяване. По-уязвими са децата и туристите, които нямат имунитет към нашите местни щамове. От 23 зони за къпане по Варненското черноморско крайбрежие, 22 са с отлични качества на водата за къпане. Единственият проблемен плаж е Офицерският, като последните изследвания показват добро качество на водата. Проблемът е близостта на Шокъровия канал. РЗИ извършва мониторинг на морската вода по утвърден график, който не бива да бъде променян", обясни Радка Траянова - главен инспектор, отдел “Здравен контрол” към РЗИ-Варна.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зеленски: Правя план за прекратяване на войната
Дата: 28/06, 18:181 Коментар

Вигенин: Наслушахме се на лъжи за БСП
Дата: 28/06, 18:012 Коментара

От този ден времето се разваля, предупреди Натали Трифонова
Дата: 28/06, 17:56

Бивш военен министър: Смущаващо е, че кабинетът "Главчев" не публикува позицията за Украйна
Дата: 28/06, 17:413 Коментара

Уикендът ще е идеален за плаж
Дата: 28/06, 17:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия