РИМ-Варна: Ако не намерим пари за разкопки, спираме изучаването на Некропола


Дата: 03/05, 11:07

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

Разкопките на Варненския некропол, където е открито най-старото съкровище в света, няма как да продължат, защото няма пари, тъй като държавата не е отпуснала достатъчно. И сега се налага РИМ във Варна да разчита на дарения, в противен случай археолозите трябва да спрат своята работа, въпреки че остава голяма част от некропола неразучена. 

Това място пренаписва световната история, тъй като именно тук, както става ясно преди повече от 50 години, се появява първата властова институция на европейска почва. А не както се е смятало преди - в Египет или Месопотания. Именно откриването на Варненския некропол обръща историята за властовите структури и първите протодържавни организации в света. 

Това коментира директорът на РИМ - Варна д-р Владимир Славчев. 

Не е моя работа да анализирам защо не достигат парите за разкопките, но е факт, че през последните години културата ни остава на заден план. Защо се получават проблеми с парите - смените в администрацията, в правителствените среди водят до това. Парите, за които говорим не са малко от гледна точка на обикновения човек. Но от гледна точка на държавата , която влага в най-различни други инвестиции, това не са чак толкова огромни средства. По наши сметки и опит една сума от порядъка на 60 000 лева е достатъчна за работата на археолозите за около месец - месец и една седмица. За това време се проучват около 200 кв/м от Некропола. Към момента имаме непроучени още 800-900 кв/м. Ако успеем да съберем достатъчно пари, се надяваме до края на 2026 г. да приключим напълно проучването на източната и северната част на Некропола, които попадат в парцел, който е държавна собственост, обясни той.

До момента за средства за разкопките разчитахме на държавно финансиране, което получавахме от културното министрество. Миналата година и община Варна ни помогна с пари за месец. Тази година парите се бавят, не знаем и какви пари ще бъдат отделени. С общината пък се получиха някои разминавания тази година и в крайна сметка гласуването на бюджета мина без предвидени пари за разкопки, коментира той.

Това е и причината РИМ да се обърне за помощ към обществеността. 

Всеки, който иска, може да помогне по специално създадени за целта банкови сметки. Те са обявени на официалната страница на РИМ-Варна и във фейсбук страницата на музея. 

Не само средства могат да ни бъдат от помощ. Фирми ни помагат с инструменти, с ток, с вода, които са ни нужни. Дори символичен жест от хората, за нас е от значение, обясни той. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 17 май Българската православната църква отбелязва Събор на Св. Баташки мъченици
Дата: 17/05, 23:48

Георги Рачев: Истинският плаж ще е от юни
Дата: 17/05, 23:14

Експерт за катастрофата с кола на НСО: АПИ не е осигурила видимост на пътя
Дата: 17/05, 22:522 Коментара

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 22:40

Повишават се температурите в събота
Дата: 17/05, 22:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия