Венелин Венев: Имаше опит за вербовка на служители от Служба „Военно разузнаване“


Дата: 26/06, 15:48

Снимка МО

Имаме опит за вербовка, тя не е реализирана - служителите са дошли, докладвали са, ние сме проверили съответните мероприятия, коментира бригаден генерал Венелин Венев, директор на Служба „Военно разузнаване“ към Министерството на отбраната, при изслушването му в парламента относно изнесена информация в медиите за вербуване на разузнавачи в кафене „Ларгото“ в центъра на София от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, по поръчка и по инициатива на ген. Атанас Атанасов с предложение за кариерно повишаване на разузнавачите в службата срещу лична лоялност в полза на ген. Атанасов, информира БТА.

Към момента има назначена прокурорска проверка, ДАНС провежда съответните мероприятия за изясняване на обстоятелствата, същевременно срещу Служба „Военно разузнаване“ с цел сплашване беше подета медийна кампания и беше инициирана проверка от Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за възможни нарушения по Закон за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) към Служба "Военно разузнаване", каза по-рано в изложението си бригаден генерал Венев.

В лично обяснение депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ ген. Атанас Атанасов изчете есемес от парламентарната трибуна и посочи, че се развива активно мероприятие за манипулиране на общественото мнение и е принуден да се защити.

Той обясни, че есемесът е изпратен до няколко души, включително хора в тази зала. Да видим генерал Венев дали ще се припознае в това, коментира Атанасов. „Моите офицери се подписаха под показанията си за опита на Веселин Марков и други двама негови авери, дърти дансаджии, близки до Атанасов, да им предложат постове в замяна на подпомагане, назначаване и развитие на наши кадри и изнасяне на информация и документи, преди да сте ги дали на другите. Моите офицери описват места, имена, време на срещи, телефони и всичко, включително как тези казват, че всичко е по поръчение на генералчето. Това си е шпионаж. Вчера се върнах от Аман, сега ще приготвя сигнал до прокурора, без да го пускам още. После ще запозная министъра си, както е редно, после има няколко опции – включително неформална среща с малкото полицайче Атанасов, и ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии“, гласи част от текста на есемеса, прочетен от Атанасов.

Обърнете внимание на последното изречение, което е: „документите между другото са явни, за да могат да изтекат в медиите“, отбеляза депутатът.

Директорът на Служба "Военна разузнаване" ген. Венев коментира, че е редно този, който е изчел съобщението, да изясни обстоятелствата, при които то е добито. Ген. Венев каза още, че не иска да спекулира и че не счита, че му е "пробит" телефонът.

Попитан има ли доказателства, че поръчката е от ген. Атанасов, той каза, че в момента върви разследване на компетентния орган. Смятаме, че сме си свършили работата и сме изяснили какво е състоянието в службата, посочи бригаден генерал Венев и добави, че двамата офицери, писали рапортите, са минали успешно детектор.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Навършват се 40 години от вдигането на българския флаг на ветрохода „Калиакра“
Дата: 29/06, 09:24

Двама души са пострадали в пожари за изминалия ден у нас
Дата: 29/06, 09:11

Цените на имотите във Варна изпревариха тези в столицата
Дата: 29/06, 08:53

Италия - Швейцария e първият осминафинал на европейското
Дата: 29/06, 08:37

Интензивен трафик към Гърция и Румъния
Дата: 29/06, 08:17

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия