ЕК си постла да глоби Meta с 12 млрд. евро


Дата: 01/07, 14:41

Пиксабей

Брюксел проправи пътя за тежки финансови санкции срещу Meta, като постанови, че шампионът в областта на социалните мрежи не спазва правилата за използване на лични данни в ЕС за целенасочена реклама.

Мета е задължена да иска съгласието на потребителите, преди да комбинира лични данни от различните си услуги за целите на рекламното профилиране, предаде АФП, цитира БТА и Трибюн.

За да спази това изискване, американската група е предложила на потребителите на Фейсбук и Инстаграм платен абонамент, който им позволява да избегнат насочването на реклами. От друга страна, ако желаят да запазят безплатната услуга, те трябва да се съгласят да предадат данните си.

„Мета принуди милиони потребители в ЕС да направят избор: да платят или да се съгласят. Според предварителните ни констатации това е нарушение" на Регламента за цифровите услуги (РЦУ), написа комисарят по цифровите технологии Тиери Бретон на X.

DMA, който влезе в сила изцяло в началото на март, "има за цел да върне на европейските потребители правото да вземат решения относно своите данни", подчерта той.

Комисията счита, че моделът на Мета не съответства на регламента на ЕС, по-специално защото "не позволява на потребителите да упражняват правото си на свободно съгласие за комбиниране на личните им данни" между различните платформи.

Това становище, издадено след започването на разследването на 25 март, е второто обвинение срещу цифров гигант по РЦУ - след обвиненията, публикувани срещу Apple, чийто App Store според твърденията нарушава европейските правила за конкуренция.

Сега Мета може да упражни правото си на защита, като получи достъп до преписката и отговори писмено на предварителните заключения.

Ако те бъдат потвърдени, Комисията ще приеме окончателно решение за несъответствие до края на март 2025 г.

Тогава Мета може да бъде глобена с до 10 % от глобалния си оборот, който миналата година достигна около 125 млрд. евро: санкция, която може да надхвърли 12 млрд. евро... ако групата на Марк Зукърбърг не спазва правилата на ЕС.

РЦУ, която позволява да се предприемат по-бързи и решителни действия срещу злоупотреби с конкуренцията от страна на цифровите гиганти, беше въведена, за да защити появата и растежа на стартиращите предприятия в Европа и да предложи на потребителите по-голям избор.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Жена с тежка черепно-мозъчна травма е транспортирана с медицинския хеликоптер от Велинград
Дата: 03/07, 15:03

Божанков към ГЕРБ: Той и Живков като Борисов е управлявал дълго, но това не е повод за гордост
Дата: 03/07, 15:001 Коментар

Посрещни лятото с телевизия от А1 на специална цена от 8,99 лв. на месец
Дата: 03/07, 15:00

Имат ли пръст Илън Мъск, Маги Халваджиян и Иво Сиромахов в най-новото Криндж шоу на България
Дата: 03/07, 14:50

Най-красивите килими на света в Несебър за лято 2024
Дата: 03/07, 14:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия