Горан Благоев: Светият Синод да излезе със становище за войната в Украйна


Дата: 01/07, 20:07

Снимка Булфото

Известен журналист отправи ясно послание към Светия синод.

Посланието, което Българската православна църква даде пред целия православен свят с вчерашния избор на патриарх е, че начело на църквата има проводник на руските интереси и на руската идеология в България. Това каза журналистът и историк Горан Благоев в интервю за "Фокус".

Ролята на патриарха в днешното българско съвремие е доста преувеличена и надценена, отбеляза той.

"Да го обявяваме за духовен баща на българите е малко претенциозно. В българската нация има не само православни", посочи Благоев.

Горан Благоев постави под общ знаменател БПЦ и българската политика: Православната ни църква ще се обезличи още повече

Ролята на патриарха обаче е изключително важна за църквата и изборът на нов патриарх трябва да бъде разглеждана в този контекст, обясни журналистът.

"Той задава дневния ред на църковния живот и перспективата на църковното развитие. От неговите послания, които би трябвало да не са само строго църковни, но универсални, за цялото общество, зависи доколко ще привлече нови истински вярващи. Ако патриархът е отправил своите адекватни послания към българското общество, които да са общовалидни за гражданите на това общество – добре дошло", каза Горан Благоев.

По думите му патриарх Даниил убедено защитава руската кауза. "Проблемът не е толкова с автономията на православната църква на Украйна, което наистина е съществен проблем в живота на православния свят, а че от началото на войната Даниил сее руски опорки за руската агресия в Украйна. Духовник, който трябва да проповядва Христовия мир и който не различава жертвата от агресора и ги поставя под общия знаменател, е големият проблем и голямото притеснение за колко достоен духовник е Даниил, да не говорим за патриарх", посочи Благоев.

Руският патриарх поздрави Негово Светейшество Даниил
Той отбеляза, че реакциите на руските сайтове след избора на патриарх Даниил са били "умерено ентусиазирани до крайно екзалтирани". "Реакциите са, че едва ли не Българската църква има "техен човек" начело на патриаршията. Украинците от своя страна съвсем не са ентусиазирани от това. При патриарх Неофит имаше надежда, че все пак няма категорично да се върви срещу самостоятелността на Украинската православна църква, но ще видим посланията на Даниил оттук насетне. Аз лично се надявам той да се въздържа да излиза с персонални послания, които не са в унисон с онова, което една голяма част от българското общество мисли и отстоява", коментира Горан Благоев.

Според него Даниил няма да бъде проблематична фигура в Българската православна църква. "Даниил е пръв между равни. При определени гласувания той има право на два гласа, но ако има мнозинство в друга посока, неговият глас няма да е решаващ. Оттук насетне проблемите на Даниил няма да са малко, защото простата математика показва, че той все още няма голямо мнозинство в Светия синод. Мнозинството е в ръцете на другия кръг – около Николай Пловдивски. Каквото и мнение да е имал като Видински митрополит, неговото мнение вече трябва да бъде съобразено с позицията на Светия синод и това, което ще излезе като реакция на църквата и за войната в Украйна и по отношение на православната църква на Украйна, ще бъде решение на целия Свети синод", обясни Горан Благоев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Увеличава се броят на новите студенти, за които държавата ще осигурява средства
Дата: 03/07, 21:45

Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 03/07, 21:40

Изчезва на път за аптеката: Жена е намерена мъртва в стомаха на питон
Дата: 03/07, 21:30

Имат ли пръст Илън Мъск, Маги Халваджиян и Иво Сиромахов в най-новото Криндж шоу на България
Дата: 03/07, 21:20

Най-красивите килими на света в Несебър за лято 2024
Дата: 03/07, 21:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия