АПА: Задържаха българин за кражба с взлом в Австрия през 2017 г.


Дата: 23/08, 19:16

Пиксабей

Следователи от Националната следствена служба в провинция Долна Австрия разрешиха случая на нахлуване в жилище през 2017 г. в Щрипфинг в Ганзерндорф, предаде австрийската новинарска агенция АПА, цитирана от БТА. По информация от днес 39-годишен български гражданин, заподозрян за престъплението, е задържан в ареста в Корнойбург. Мъжът е отказал да даде показания, съобщиха от областната дирекция на полицията в Санкт Пьолтен. При грабежа един човек е бил тежко ранен и днес все още страда от последствията.

В хода на разследването на екипа за грабежи към Националната следствена служба идентифицира през февруари 2023 г. като заподозрян 39-годишен българин. На следващия месец той беше арестуван в родината си въз основа на европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Корнойбург, и на 22 февруари 2024 г. беше екстрадиран в Австрия. Според полицията той все още не е предоставил сведения по повдигнатото срещу него и съучастника му подозрение за кражба с взлом.

Двама мъже, носещи ски маски и въоръжени с ножове, влизат в жилищна сграда в Щрипфинг около 2 часа на 27 ноември 2017 г., след като разбиват прозорец на мазето. По данни на полицията 70-годишният тогава собственик е спял на дивана и е бил повален на пода, след което е бил ударен с юмруци в лицето и главата. Жертвата се е съпротивлявала, но без успех, заради силните удари на двамата нападатели. След това ръцете на мъжа били вързани с кабел и тиксо.

Тогава 45-годишната съпруга се събудила на първия етаж на имота заради шума и отишла да провери на партерния етаж. Там тя внезапно била ударена по тила и съборена на пода. Ръцете на жената също били вързани с кабел.

Извършителите няколко пъти поискали пари в брой, но получили само портфейл, в който имало малка сума банкноти. 

По данни на полицията 70-годишният мъж е получил счупвания в областта на очната ябълка, десния горночелюстен синус, множество счупвания на носните кости, няколко разкъсвания по лицето и наранявания по лицето, краката, горната част на тялото, ребрата и гърба. Жената се е отървала с леки наранявания.

Българинът ще бъде изправен пред съда в Корнойбург следващия четвъртък. Той ще трябва да отговаря пред съдебни заседатели за завършен грабеж и за опит за грабеж с утежняващи вината обстоятелства.

В хода на разследването беше установено, че българинът и неговият съучастник са направили опит да влязат с взлом и в апартамент във виенския окръг Бригитенау по обяд на 12 юли 2018 г. Двамата са били изненадани от собственика и са избягали, като след това единият от тях използвал лютив спрей. Полицията отбеляза, че по време на опита за взлом двете деца на собственика на жилището са били вкъщи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Харис: Дължим още един дебат на американските избиратели
Дата: 13/09, 01:10

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 01:00

Хиляди на крака пред Лили Иванова в Пловдив тази вечер
Дата: 13/09, 00:44

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 00:30

Дел Потро с прощален мач през декември
Дата: 13/09, 00:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия